Om identitetspolitik och boken som kan rädda arbetarklassen

Håkan Lindgren uppmärksammar i sin krönika ”Boken som kan rädda arbetarklassen” i SvD 2017-08-24 nyutgivningen av Ronny Ambjörnssons ”Den skötsamme arbetaren”.
Ur folkrörelserna vid förra sekelskiftet växte en kultur av skötsamhet och bildning som hjälpte människor att lyfta sig ur fattigdom och orättvisor.

Lindgren menar att boken är politisk dynamit för att den visar vad som är möjligt och vilka krav vi har slutat ställa på oss själva. Sågverksarbetarna i Ambjörnssons bok ställde uppenbarligen krav på sig själva, men den bildning och det språk de tillägnade sig gjorde det möjligt att ställa krav även på arbetsgivaren.

”Sågverksarbetaren David Johansson, som Ambjörnsson har intervjuat, minns hur han blev uppkallad till chefen och utfrågad om vem som hade skrivit i tidningen och klagat på arbetsförhållandena. Det har jag gjort, svarade han. Och tillade: varje kommatecken står på rätt plats.
I den repliken hörs den stolthet som identitetspolitiken vill hindra alla som befinner sig i underläge att skaffa sig.”

Lindgren konstaterar: ”Identitetspolitik är konservatism, vad den än kallar sig. Det sista du behöver när du befinner dig i underläge är någon som konserverar de rådande missförhållandena. Någon som håller dig nere för att du inte ska svika din ”sanna identitet”.

Man kan naturligtvis invända att klassgränserna idag inte är desamma som vid förra sekelskiftet, nu går gränsen snarare mellan de som har jobb och de som inte har det. Men identitetspolitikens förespråkare torde inte ha några problem att skapa kvarhållande identitet hos vilken underprivilegierad grupp som helst. Med vilken avsikt kan man undra?

Jag har inte läst Ambjörnssons bok, alla ex på mitt bibliotek var utlånade, men det verkar vara en bok man bör läsa.


Ronny Ambjörnsson: ”Den skötsamme arbetaren : idéer och ideal i ett norrländskt sågverkssamhälle 1880 – 1930 ”
Carlsson, 2017, 312 s. ISBN: 9789173318198

Håkan Lindgrens originalartikel i GP: ”En bok att läsa som om den gällde oss själva

Andra bloggar om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i 1800-1900-tal, böcker, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + = elva