Vårsalongen 2015 på Liljevalchs

Årets vårsalong på Liljevalchs håller stilen från senare år med en brokig blandning av måleri, skulptur, objekt och diverse annat. En bra och uppfriskande mix av konstnärliga uttryck således. Trist socialkritik är sparsamt synlig. Bland ett fåtal videos finns en kul tecknad film ”But you are a dog” ordentligt presenterad i en liten biosalong.

Genomsnittsnivån på de inlämnade verken kanske inte håller världsklass men det här är konst som går att se på, mycket finurlighet och hantverk på hög nivå. Jag får närmast intrycket av att detta är en slags nutida folkkonst, ofta lite av gladkonst eller åtminstone på en fullt begriplig abstaktionsnivå. Men idéer och budskap saknas inte, bland annat är miljötemat väl representerat.

Ganska mycket akvarell, en teknik jag gillar speciellt, finns också att se. Några exempel:


Erik Söderholm: ”The Chairs II”

Joakim Engblom: ”Höghus”

Gunilla Ferm: ”Naturens teckenspråk I”

Malin Persson: ”Brännkyrkagatan V”

David Engzell: ”Middagskyssen”

Elisabeth Persson: ”Recycled sfär 2”

David Engzells svartvita bild är framställd med kol på papper. Fint grafiskt uttryck, sånt gillar jag. Elisabeth Perssons svär är tillverkad av bildelar i metall.


Lars Agger: ”Farkost 2”

Lisbeth Funck: ”Black granite 01, 02, 03”

Lars Aggers små modeller av fantasifulla fordon är så fina och så välgjorda. Lisbeth Funcks mjuka kurviga objekt upphängda på väggen är utskurna ur svart granit, ”remsor” om 3×3 cm. Kontrasten mellan form och material är lite magisk.

Se även:
Nils Forsberg i Expressen: Ӏntligen hemma
Bo Madestrands recension i DN
Clemens Poellinger i SvD på förhandstitt: ”Vårsalongen ett smörgåsbord fyllt av detaljer

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vårsalongen 2015 på Liljevalchs

  1. Jenny B skriver:

    Tack för din recension och bilderna! Jag har aldrig gått på Vårsalongen tidigare, men just i år har jag blivit intresserad av det jag har sett.

    • Börje skriver:

      Oj då! Du som ser så mycket konst – och dessutom skriver bra om det du ser. Då är det verkligen dags att besöka Vårsalongen. Här finns något för alla att ta till sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + nio =