Maya Rygaard på Edsviks konsthall

Maya Rygaard brukar excellera med jättestora flödande abstrakta akvareller, en slags inre landskap. Den här utställningen på Edsviks konsthall är något helt annat. Den handlar om vinterkriget och fortsättningskriget i Finland. Maya Rygaard som är född 1957 i Vasa i Finland kom till Sverige 1961. ”Under hela min uppväxt har andra världskriget och vinterkriget funnits som ett skuggspel i familjen. Först nu har jag börjat förstå vad det handlar om” säger hon i en intervju.


Björkarnas vittnesmål

De sårades bön

Sag’ mir wo die Blumen sind” sjöng Marlene Dietrich, det är också utställningens namn. Samma sångtitel finns också som undertitel på flera andra språk: Inga blommor finns det mer, Where have all the flowers gone, Minne kukat kadonneet

Men varför den tyska varianten som huvudrubrik? – För att det var Tyskland som startade kriget säger Maya Rygaard.


Sårade björkar

Folkets söner

Ensamkommande flyktingbarn är inget nytt fenomen. Under kriget kom 70000 från Finland för att undkomma krigets förödelse, men alla klarade sig inte vilket också ett foto på utställningen visar. Barnen har en viktig plats i utställningen som består av måleri, installationer och föremål från tiden. Utställningen vill skaka om och det gör den också, särskilt kanske för de som själva upplevde kriget, men också för oss som växte upp under efterkrigstiden och där andra världskrigets skugga och senare det kalla kriget utgjorde en slags ständig bakgrund till allt som hände, det som för yngre generationer är historia.


Blommor hädangångna IV

Nallefykt IV

Utställningen påminner mig om böcker jag läst och filmer jag sett. Väinö Linnas Okänd soldat, för mig oöverträffad som krigsskildring, den har filmats flera gånger men den första svart/vita versionen från 1955 gjorde outplånligt intryck på mig. Okänd soldat handlar om fortsättningskriget 1941-44. Den som är intresserad av hur allt började med Sovjetunionens överfall på Finland under vinterkriget 1939 bör läsa t ex Robert Edwards: ”Finska vinterkriget”.

Uppsala Nya Tidning: ”Rygaard tolkar krigets trauma” (cashad på Google)

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + åtta =