Curt Hamne på Edsviks konsthall öst

Curt Hamnes akvareller på Edsviks konsthall (t o m 20 maj 2013) är otroligt skickligt utförda. Hela utställningen innehåller ett och samma motiv – norrländska landskap, oftast vintertid och med björkar, björkar på avstånd och björkar i närbild i stort format med gula löv. Jag har tidigare imponerats av Hamnes grafik med liknande motiv. Ett urval svartvita grafiska blad och några stora blyertsteckningar finns också med på utställningen.

Något av det viktigaste i landskapsmåleriet är ljuset, kontrasten mellan ljus och skugga. Den effekten visar sig särskilt tydligt vid motljus och Hamne har mycket riktigt en viss förkärlek för motljusbilder. Och det faller förstås mig särskilt i smaken.

Utställningen är stor, kanske lite onödigt stor i förhållande till det enahanda motivet – norrländska skogsbackar och björkstammar i närbild. Möjligen skulle bilderna komma mer till sin rätt i en aning intimare sammanhang? Men det är lätt att låta sig förföras av den skickliga akvarelltekniken och svårt att se sig mätt på de sanslöst vackra landskapen. Jag ser det som nutida romantiskt måleri. Mycket bra.

Andra bloggar om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Curt Hamne på Edsviks konsthall öst

  1. Inga Magnusson skriver:

    Dags igen för ett besök på Edsvik ser jag!

    • Börje skriver:

      Jo Edsviks konsthall håller stilen. Dom vill väl ha publik, och det får dom också med den här sortens kvalitativ samtidskonst. Utställningen var välbesökt och en hel del sålt dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ två = åtta