Ernst Billgren på Galleri Lars Bohman

Visst finns det även samtida konstnärer som kan måla! Ernst Billgren tycker jag är en av de bästa vi har i Sverige. Det visste jag förstås redan. Ändå blir det rena chocken att träda in på hans utställning ”Abstrakt” på Lars Bohman Gallery. Det är en färgexplosion utan like, utförd med säker hand. Förkärleken för djur finns kvar, nu är det mest rådjur och svanar. Det är något drömlikt över bilderna där ungefär vad som helst kan hända, en slags surrealism. De utskrapade breda färgblandade stråken får mig att tänka på Gerhard Richter.


Ernst Billgren: Europa

Flera av målningarna är av jätteformat och snyggt ramade. Det bidrar förstås en del till tyngden i intrycket. Men också den respektlösa användningen av färger, etergrönt som borde vara totalt omöjligt smälter in perfekt och bidrar till det lite dova och drömlika. Jag funderar en del över de många kottformade frukterna, med ytmönster som amerikanska handgranater. Kanske bidrar de till att ladda färgexplosionen.


Ernst Billgren: Fallande stad

Jag har tidigare sett konstföremål av Billgren i form av möbler, men då täckta med mosaik. Nu har möblerna förvandlats till eleganta objekt i ädelträ med sofistikerad form och med tillägg av någon konstnärlig del, som utväxter på eller inkrom i den funktionella ytan. Speciellt tilltalad är jag förstås av de klassicerande formerna på många av objekten, som tavelramarnas meanderslingor. Bilder finns på galleriets hemsida. Det finns inga priser utsatta på konstverken och lika bra är det, för sådant skulle bara ändra fokus på utställningen. Uppenbarligen är Billgren en konstnär som numera har resurser att göra precis vad han vill. Jag tycker han använder sin förmåga helt rätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ernst Billgren på Galleri Lars Bohman

  1. Jenny B skriver:

    Aha, kott-frukterna liknar handgranater – det hade jag inte tänkt på. Jag gillar också hur Ernst Billgren fyller dukarna till överflöd med färggranna djur. Vilken energi och humor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + = sju