Jarl Ingvarsson på Liljevalchs

Konsthallschefen Mårten Castenfors berättar i invigningstalet lite om bakgrunden till utställningen på Liljevalchs: Jarl Ingvarsson. Målarnas målare. – Han ville fylla huset med kraft och energi, få det att koka av färgrikt måleri. Och vad kunde i så fall vara ett bättre val än Jarl Ingvarsson som är besatt av färg. Samtidigt är utställningen ett inlägg i konstdebatten, ett motdrag till den anemiska konceptualismen med dess obegripliga installationer och händelsefattiga videofilmer.

Måleriet lever, och som konstintresserad kan man inte annat än applådera. De senaste vårsalongerna och de utställningar jag sett på Liljevalchs har varit mycket bra. Liksom Ricardo Donoso på Edsviks konsthall vågar Castenfors därmed ställa sig på konstpublikens sida i stället för att låta sig styras av den internationella konsttrendens intellektuella snömos. Jag tycker det är ett sundhetstecken.


Målning i Strindbergssviten

Målning i Strindbergssviten

För två år sedan fick Jarl Ingvarsson sig tillsänd 23 dukar och några burkar färg med uppmaningen ”tänk Strindberg”. Och resultatet blev den strindbergssvit som fyller en av utställningssalarna. Man får titta noga för att upptäcka anknytningen till Strindberg, men den finns där. Strindbergs höga hatt skymtar fram här och var liksom signaturen AUG och en målning är uppenbarligen tillägnad ”Infärno”.


Vi kanske inte ska nöja oss med universum

En av anledningarna till att jag ville se utställningen är att försöka lära något av Ingvarssons sätt att måla, att försöka bli friare, mindre petimeteraktig. Och visst är det fritt, häftigt, respektlöst och intuitivt hantverk. Färgerna är intensiva och ”pastost” är bara förnamnet, men det finns en rytm och en harmoni i färgkombinationerna som tilltalar mig. Kanske inget som skulle passa att hänga över soffan i alltför välstylade hem men nog så inspirerande.


Konstnären själv framför en målning i Strindbergssviten

Clemens Poellinger i SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fem = tretton