Bangen Jazz i Sandviken

Besökte Jazzfestivalen Bangen i Sandviken 29-30/6. Det är en ganska intim och trivsam historia, där storbandsjazz verkar vara ett återkommande tema, kanske mycket beroende på de fina lokala band som finns att tillgå som Sandviken Big Band. På mig imponerade dessutom ungdomsbandet GUBB, Gävleborgs Ungdoms Big Band, som verkar sättas upp med nya förmågor varje år. Storbandsjazz är i mitt tycke något som ska upplevas live, på skiva blir det ofta för skränigt och svårt att urskilja olika instrument.

Gunhild Carling Big Band var i övrigt den stora överraskningen. Hur kan jag ha levat ovetande om bandets existens de 20 år eller så de varit på banan? Det är som en blandning av nycirkus och Victor Borge i storbandsformat, oftast med medryckande 20-talsjazz i fokus. Den medföljande dansgruppen Harlem Hot Shots utförde de mest halsbrytande akrobatiska dansnummer jag sett. Vilken fart!

Gunhild Carling Big Band

Multiinstrumentalisten Gunhild Carling spelade dessutom några stycken på en säckpipa som närmast liknade en spansk Gaita. Trevligt att höra för en gammal Pipe Major. Men landsplågan Amazing Grace var kanske att gå väl långt, dom spanska madrigalerna var fullt tillräckliga. Fingersättningen var vad jag kunde se densamma som på en highland bagpipe men gracenoteringen lite yvigare. Kompetent utfört var det i varje fall.

Festivalen avslutades med Koop inklusive paradnumret Koop Islands. Trots den egendomliga utstyrseln mycket bra musik.

Koop

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + tre =