Bostadsmässan TenstaBo 06

   

Vi innerstadsbor som sällan sätter vår fot i förorten minns nog Tensta mest som en trist stenöken. Inför bomässan 17-27/8 är området dock ordentligt uppiffat. Nu liknar det en idyllisk, prunkande trädgårdsstad. Kanske göms mycket under ytan som just nu sopats under mattan, som DNs Stockholmskrönika idag antyder. Lite onödig kritik tycker jag. För här känns atmosfären trivsamt avspänd bland kaféer och exotiska matvarubutiker. Här skulle man kunna bo.

Påfallande mycket konst visas också i samband med mässan. I Folkhems visningslägenheter möts man av klassiker som Olle Baertling, Birgit Broms, Torsten Andersson och CO Hultén. Verk av närmast museikvalitet, antagligen tillsammans värda lika mycket som lägenheterna dom hänger i.

Öppna planlösningar verkar vara den genomgående trenden: kök och vardagsrum i ett. Ganska tilltalande.

 

I Tensta konsthall hänger en liten utställning med målningar och teckningar av Carl Fredrik Hill (1849-1911). Bara åtta verk, lite spöklikt i den stora lokalen, men ändå intressant.

Att det pågår en stor bostadsmässa i en av Stockholms förorter verkar vara ganska lite känt. Däremot förefaller väldigt många ha hört talas om Stadsmuseets museilägenhet på Kämpingebacken, återställd och möblerad i originalskick från 1970. Lägenheten som färdigställts lagom till mässan gör på mig ett lätt deprimerande intryck. Murrigt och fult i typiskt 70-talsstil – en period som i mitt tycke var ett designmässigt lågvattenmärke. Men det är väl det nostalgiska återseendet som drar.

I varje fall är TenstaBo 06 väl värt ett besök. Ska du se allt blir det en heldagsutflykt.

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Bostadsmässan TenstaBo 06

  1. Annelie skriver:

    Roligt att läsa om ditt besök i Tensta. Jag kan intyga att atmosfären är precis lika trivsam även när det inte är bomässa.
    En och annan blomma har kommit till för att ”piffa upp”, men det är absolut ingen falsk idyll som visas upp.
    Vi är många som trivs i vårt boende och vår närmiljö året runt!
    Själv bloggar jag om Tensta i ett försök att ge en nyanserad bild av vår stadsdel.

  2. Börje skriver:

    Jo, dom gröna gårdarna är särskilt imponerande. Det går uppenbarligen att förbättra
    mycket i miljonprogramområdena med ganska enkla medel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + fem =