Hans Rosling: ”Hur jag lärde mig förstå världen”


Fanny Härgestam, Hans Rosling : Hur jag lärde mig förstå världen
Natur Kultur 2017, 332 s. ISBN: 9789127154872

Det finns många skäl att läsa Hans Roslings självbiografi. För min del var det framför allt hans envisa angrepp på människors fördomar som fascinerade. De toppstudenter han föreläste för om utvecklingen i världen vägrade att tro honom när han med hjälp av offentlig statistik visade hur många förbättringar av hälsa, extrem fattigdom och annan utveckling som skett på senare tid. Studenternas uppfattningar byggde på starkt föråldrade kunskaper från gymnasiet (flumskolan?).

Hans Rosling (1948-2017) började sin bana inom internationell hälsa som läkare under 1970-talet på en avlägsen plats i Mocambique där han fick erfara vad extrem fattigdom innebar och vägen ut ur den. Vid en tidigare vistelse vid ett universitet i Indien som fjärdeårsstudent upptäckte han att de indiska fjärdeårsstudenterna hade betydligt djupare kunskaper än han själv och andra svenska medicinstudenter. Hans egna erfarenheter av hur världen egentligen såg ut och hur den bilden kontrasterade mot den felaktiga uppfattningen på många håll i västvärlden utgjorde säkert en grund för hans ivriga missionerande att sprida kunskap

Knappast någon har väl missat att se Hans Rosling sluka svärd i TED-föreläsningen för några år sen. Den och många andra kan ses på youtube – de gör även den dystraste på gott humör. Han ville med detta trolleritrick visa för publiken att ingenting är omöjligt – kan man sluka svärd så går det också att vända utvecklingen i världen till det positiva. Och det är just det Rosling ägnade sitt liv åt och framför allt att undervisa en okunnig värld om fakta. Världen har blivit bättre, barnadödligheten minskar, extrem fattigdom likaså, folkökningen håller på att plana ut. Men det visste nästan ingen i världen för bara några år sen. Hans Rosling har genom pedagogisk användandning av offentlig statistik visat att vår uppfattning om världen, om i-länder och u-länder varit totalt felaktig.

I boken får man följa Roslings väg från hans upptäckt av världen, till läkarpraktiken i Nacala i Mocambique; hur erfarenheterna där får honom att bli forskare, han doktorerar på en avhandling om förlamningssjukdomen Konzo som orskades av felaktig tillagning av kassava / maniok. Efter forskarutbildningen blir han lärare och får vittspridda internationella kontakter och uppdrag. Han var fortfarande i hög grad aktiv efter pensionen, bl a engagerade han sig vid Ebolaepidemien 2014 på plats i Liberia. Boken spänner över en mängd ämnen och bitvis svalnar mitt intresse men så kommer det nya vinklingar som höjer spänningen igen.

Hans Roslings främsta pedagogiska hjälpmedel är presentationsprogrammet Gapminder utvecklat av Roslings son Ola och sonhustrun Anna.

Adlibris, Bokus

Andra bloggar om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fem = elva