Nina Burton: ”Gutenberggalaxens nova.
En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution”
Bonniers 2016, 351 s.
Jag har inte läst något av Nina Burton tidigare. Men Gutenberggalaxens nova kommer som på beställning. Det är en fantastisk bok, överflödande av kunskap och beläsenhet.
Novan som lyser lite starkare än de andra stjärnorna är förstås Erasmus av Rotterdam (1466-1536) – en humanismens och toleransens förkämpe. Samtalet både mellan människor och böcker var hans metod. Men Boken innehåller mycket mer. Den handlar om 1400- och 1500-talets Europa, om boktryckarkonstens revolutionerande framfart, om boktryckare, författare och deras böcker, om konstnärer, furstar och prelater, om religionsstriden, reformationen, renässansen och om oräkneliga andra vinklingar och detaljer om Erasmus och hans samtidas liv.
Hela boken är en hyllning till det europeiska humanistiska arvet. Det kan inte ha varit lätt av försöka leva som fri skribent i 1500-talets Europa, men Erasmus lyckades. Spännande och tankeväckande läsning.
Gutenberggalaxens nova är inget debattinlägg. Ändå upplever jag den som en välkommen murbräcka rakt in i den antiintellektuella nutidstrenden med populism, aggressiv polarisering och tramskultur. Boken är fint illustrerad med bilder från tiden.
Erasmus av Rotterdam, målning av Hans Holbein d y, 1523 [Wiki]
Andra bloggar om böcker, kulturhistoria, biografier, Nina Burton, Gutenberggalaxens nova, Erasmus av Rotterdam, humanism, tryckerier, boktryckare, Dürer, Holbein, Paracelsus, Luther, More, Montaigne
Det låter som en uppmuntrande bok. Det var fint att få läsa dina tankar om den.
Visst är det en uppmuntrande bok. Den handlar ju som undertiteln säger om en medierevolution, minst lika stor som internet.