Limes (3) – Romersk upplevelsedag i Hunzel och Berg

Limes är idag en mycket större angelägenhet för de områden i Tyskland som är berörda av världskulturarvet än vad jag föreställt mig. Jag förväntade mig mest bortglömda ruiner och museisamlingar, men det visar sig att också befolkningen på den 550 kilometer långa sträckan längs Rhen är tydligt engagerade i det romerska arvet i gränsområdet, även om det ligger bortåt två millennier bakåt i tiden och till stor del var konfliktfyllt.


Hunzel

I de två närliggande små byarna Hunzel och Berg ordnas för sjätte året i rad ”Römishe Erlebnistag”, med tal av borgmästaren själv iklädd toga och gyllene lagerkrans. Blåsorkestern spelar och de sammanslagna körerna från Hunzel och Berg framför en nyskriven ”Limesvisa” iförda romerska dräkter. De sjöng om ”Römer und Germanen” och visan verkade handla om fred och samförstånd.Borgmästaren i Hunzel


Kören sjunger en visa om Limes. Det lät mycket bra.

Därefter dök en grupp hiskeligt utstyrda germaner upp på scenen på bytorget och framförde en nidvisa om ”Varus schlechte Legionen” – hejdlös buskis. Tyvärr räckte inte min haltande skoltyska för att uppfatta så mycket av texten. Men det handlade i varje fall om Varusslaget i Teutoburger Wald mellan romare och germaner år 9 eKr, mer om det i en senare bloggpost.


Germaner på scenen

På den dryga kilometern som skiljer byarna Hunzel och Berg hade man med små röda flaggor rakt över åkrar, hus och vägar markerat var gränsen Limes en gång legat. Platsen för ett numera försvunnet vakttorn var också utmärkt i terrängen liksom läget för ett ganska stort kastell, idag helt osynligt för ögat.


Det fanns också ett ambitiöst och varierat program med romaranknytning på många stationer på promenadvägen mot grannbyn Berg, bl a fackarkeologer som svarade på frågor och en skärmutställning om romartidens odlingar och växtsorter i området samt uppvisning av gladiatorer. I Berg serverades lunch på “Römerbraten” från ett av marknadsstånden.


En av stationerna på vägen mellan Hunzel och Berg


Romersk stridsvagn med besättning

I närliggande byn Pohl finns ett helt rekonstruerat kastell med vakttorn. Anläggningen var dock stängd eftersom den kohort ”romare” som hörde hemma i kastellet var i Hunzel för att uppträda den här dagen.


Medlemmar av kohort XXVI från Pohl på marsch till Hunzel under ledning av en centurion. I täten hornblåsaren cornicen och standarföraren signifer. Centurionen kommenderar på latin.


Bevakningstorn och kastell i Pohl

Limes i Tyskland är inte bara en fråga för kulturmyndigheterna. Det är uppenbart för den som besökt någon av de många aktiviteter som anordnas av folk som bor utmed det 55 mil långa minnesmärket och vill påminna om att denna del av Tyskland en gång var en del av Romarriket. Men tyskarna har distans och ser på historien med glimten i ögat, säkert också med lite stolthet över det kulturarv man förvaltar.

Artiklar i serien Limes:
1 – Saalburg
2 – Mainz
3 – Romersk upplevelsedag i Hunzel och Berg
4 – Trier
5 – Varusslaget i Teutoburger Wald

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ tre = fem