Håkan Nesser: Himmel över London

Håkan Nesser: Himmel över London
Månpocket 2012. 527 s
ISBN: 9789175030494

Håkan Nesser blir bara bättre ju mer han avlägsnar sig från deckarbranschen. I hans senaste roman, Himmel över London, är mordhistorierna knappt skönjbara, och en kommissarie figurerar bara på någon sida som en perifer bifigur. I stället handlar det om spioneri på låg nivå under det kalla kriget, en kärlekshistoria och hur romanfigurer blir så verkliga att de tar över handlingen, eller om det är författaren som är en romanfigur, eller….

Liksom Nessers förra bok, De ensamma, pendlar handlingen mellan 1960/1970-tal och nutid, men platsen är huvudsakligen London med avstickare till New York, Prag och det nesserska fiktiva landet med drag av Frisland, plus den likaledes fiktiva orten K i Sverige. Vi som haft förmånen att få besöka London på 1960- och 1970-talet då London som Nesser skriver var ”världens huvudstad” känner igen oss. En av bokens huvudpersoner, den stenrike Leo är döende men ska fira sin 70-årsdag i kretsen av de sina som med förväntan ser fram mot att innehållet i Leos testamente ska avslöjas. Men det är bara en av flera huvudtrådar i berättelsen.

Nesser har en beundransvärd fabuleringsförmåga och språket är lysande. Jämför bara med vilken svensk deckarförfattare som helst:

”Ty där fanns också något inre. Inre och växande; när omvärlden, den påträngande och tvisterika, den krävande och pockande och enerverande; närgångna arbetskamrater, nordlig vind, vresiga eller oblyga grannar i tvättstugan, taxiresenärer, gamla skolkamrater, sura kassörskor, hårdnade gula ostkanter och folk i gemen, ja när denna ständigt brusande omgivning blev till en klåda och en feber och ett outhärdligt öde land, när galenskapen lurade runt hörnet, när hans sinnesförnimmelser inte smakade annat än ludd och nattstånden svett och kanske levrat blod, när allt sådant hävde sig som krabba, obönhörliga vågor mot den nakna individen på stranden, då fanns där bara en flyktväg och en reträtt: det inre landskapet. Detta vidsträckta skymningsland utan bortre gräns, där varje människa, bara hon vill och anstränger sig, kan finna asyl och frihet att vandra i den takt och den riktning hon själv väljer.”

Med ett imponerande intrigbygge mejslar Nesser fram sina karaktärer och de olika trådar i handlingen som till slut löper samman. Det är fängslande läsning. Slutligen handlar boken som jag uppfattar det om tillfälligheternas spel, de som vi inte kunnat påverka och om de val som skulle ha givit oss ett annat liv om vi bara haft förmågan att se klart.

Himmel över London får betyget en stark fyra [****]

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + fem =