Lust & Last på Nationalmuseum

Jag får mitt behov av nakenhet mer än väl tillfredsställt genom regelbunden krokiteckning, så det är inte därför jag beger mig till Nationalmuseum för att se utställningen Lust & Last. Utställningen säger mig inte så mycket. Rent visuellt blir den rentav ganska tröttsam, trots att vissa bilder välkända från böcker nu inlånats i original. Jag tittar på bilderna, läser texter och bläddrar i katalogen, men köper den inte. Min behållning blir nog mest Sergels och Ehrensvärds snuskteckningar. De känns äkta och spontana. Men så tillkom de också under en oskuldsfull tid, tvåhundra år innan den manliga blicken blev något suspekt.

Det som fick mig att smita in på museet redan i början av utställningsperioden var snarare den antydan till debatt som skymtat fram efter de två konstvetarna Malin Hedlin Haydens och Jessica Sjöholm Skrubbes artikel i DN. Artikeln passar nämligen på ett oroväckande sätt in i föregående bloggpost om behovet av konstpedagogik. Men de båda författarinnorna går ett steg längre. Man verkar faktiskt på fullt allvar vilja kräva att ett filter av godkänd ideologisk tolkning läggs mellan konst och publik. Allmänheten anses inte kompetent att på egen hand se på bilder. Risken finns nämligen att någon skulle kunna göra en tolkning utanför den statsfeministiska ramen.

Kanske har jag förläst mig en aning på Tanja Bergkvists väldokumenterade blogg där genusvansinnet blottläggs på ett skrämmande sätt. Bloggen är skriven med humor och ironi, ändå har jag större förtroende för Bergkvists matematiskt stringenta vetenskapssyn än postmodernistisk genusteori inspirerad av wittgensteinskt språkspel eller nåt liknande flummigt.

Hedlin Hayden och Sjöholm Skrubbe får svar på tal på Newsmill av Johan Lundberg och Lars Vilks

Kanske blir det inte så mycket mer av den här debatten. Men hur som helst kan man vara nöjda på Nationalmuseum; utställningen var som väntat synnerligen välbesökt en vanlig vardag.

Uppdatering 2011-04-06: Hedlin Hayden och Sjöholm Skrubbe återkommer med ny artikel i DN. Johan Lundberg svarar på Axessbloggen..
Uppdatering 2011-04-19: Johan Lundberg i DN: ”Nationalmuseum ska inte drilla besökare i feminism”.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

5 svar på Lust & Last på Nationalmuseum

  1. Info skriver:

    LUST OCH LAST

    Nationalmuseum öppnade alltså d. 24. mars sin stora utställning för våren och sommaren, ”Lust och last”, visande erotisk konst genom seklerna – bl.a. en del målningar och teckningar, som var för stötande eller på annat sätt (politiskt) olämpliga för att kunna visas offentligt i respektive konstnärs livstid. Man skulle kunna säga, att man via nedanstående länk finner målningar – kanske särskilt i avdelningarna ”In Stockholm” och ”Red Lights in Amsterdam” – som utgör exempel på just sådana farliga målningar i vår egen tid:

    http://www.malmgrenpaintings.se/

    Ovisbara, onämnbara alltså. Också för att belysa utställningens tema ur ett samtidsperspektiv.

  2. Tanja skriver:

    Vad glädjande att du förläst dig på min blogg! 🙂 . Jag hoppas du inte missat mitt bidrag till den moderna konsten: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/12/30/mitt-bidrag-till-den-moderna-konsten/

  3. Inga Magnusson skriver:

    Först tänkte jag ilsket på de här ”genuspedagogernas” artikel i DN som jag läste och kommenterade i på plats. Men sen har jag tänkt att det var så dumt skrivet att det nog på sitt sätt var bra. När det korkade i de här kraven på politisk analys av all konst blir så tydliga som här, så kanske det ändå fyller en pedagogisk funktion: Fler människor inser enfalden i det hela.

    Undrar förresten vart Jessica Kempe tagit vägen? Har inte sett något skrivet av henne i DN på ett tag, men jag följer väl inte varje ord heller i den tidningen.

  4. Börje skriver:

    Tanja:
    Såklart jag läste om ditt bidrag till den moderna konsten. Men det tål att läsas om. Du fick ju bland annat med en bra sammanfattning av Modernautställningen 2010. Och ditt eget konstskapande är imponerande. Det ser ut som resultatet av en minst sagt intensiv tankeverksamhet. Slår med hästlängder Kajsa Dahlbergs hopsamlade marginalanteckningar.

  5. Börje skriver:

    Inga: Min spontana reaktion när jag först läste DN-artikeln av Hedlin Hayden och Sjöholm Skrubbe var att den lät lite lillgammal – ”tar dom in 12-åringar på konsvetenskapen numera”?

    Jag har inte heller läst något av Jessica Kempe på länge. Men så blev jag förstås tvungen att byta dagstidning. DN Kultur blev till slut outhärdligt fördomsfull. Följer den sporadiskt på nätet, men nu verkar den snarare lite utslätad. Feministartikeln var nästan lite uppiggande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + fem =