Spröjsar åt folket!

Spröjsade fönster på Karlbergsvägen
Fönsterbyte på Karlbergsvägen. (klicka för förstoring)

På Stockholm skyline skriver Erika Wörman under rubriken: ”Därför bygger vi inte vackra hus”. Jag citerar följande inledande mening:

”Arkitektur kan liknas vid en religion – så hårt sitter arkitekter världen över fast i en modernistisk trossats. Som alla trossatser innehåller modernismen många olika tabun. Ett av de djupast förankrade är fönster med spröjs.”

Ett åskådningsexempel på vilken skillnad spröjsade fönster kan göra finns just nu på ett hus på Karlbergsvägen i Stockholm, där man håller på att byta ut fönstren. Det är ett äldre hus från nån gång runt förra sekelskiftet som ser ut att ha utsatts för ett av de många övergrepp som drabbade äldre vackra hus vid 1960- och 1970-talets okänsliga renoveringsvåg. Befintliga fönster byttes antagligen då till de hålögt glåmiga panoramarutorna till vänster på bilden. Möjligen tog man samtidigt bort alla fasadutsmyckningar i form av frontoner eller liknande över fönstren mm för att efterlikna 1930-talsfunkisens slätrakade ideal: ”hus utan ögonbryn”. Nu återställer man lite av det ursprungliga utseendet med spröjsar på fönstrens överdel (till höger på bilden), och effekten är i mitt tycke slående. Fasaden blir intressantare, det finns detaljer att fästa blicken på, hela huset blir mer levande. Dubbelfönster med spröjsar gör skillnad!

Andra bloggar om: , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i arkitektur, konst. Bokmärk permalänken.

4 svar på Spröjsar åt folket!

 1. Minerva skriver:

  Jag håller med. Vilken skillnad!

 2. Bengt O.H. Johansson skriver:

  Visst blev halva huset snyggare med de nygamla jugendfönstren. Synd bara att de är vitmålade. Originalen bör ha varit målade i ekimitation eller liknande.

 3. Börje skriver:

  Bengt: Jo det kanske ser lite plastigt ut och möjligen är spröjsarna också påklistrade, på det tråkiga moderna sättet, svårt att se på avstånd. Men rent visuellt är det i varje fall en klar förbättring.

 4. Inga Magnusson skriver:

  Håller med om att den kritvita färgen är fel men annars rätt tänkt. På Karlbergsvägen 65 föddes f.ö. min mamma, den 20 september 1917. Den ursprungliga fasaden har jag sett i ”Stockholmskällan” om jag inte minns fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + = två