Mahlertriumf på Berwaldhallen

Ren musikmagi ska det bli här i Berwaldhallen. Det får vi veta innan Daniel Harding långsamt smeker igång Sveriges Radios Symfoniorkester i Gustav Mahlers första symfoni. Och så blir det också, magiskt, sublimt, mäktigt, om vartannat. Daniel Harding älskar att repetera har jag hört och det märks verkligen här, inte en paus, inte en frasering som inte är väl genomtänkt och väl utförd. Såna klanger det går att få fram!

Första symfonin skrev Mahler mellan 1884 och 1888 men den omarbetades ett antal gånger. Den första satsen börjar med gryningsstämning, en skog som vaknar, fågelsång. Men det utvecklar sig dramatiskt, vid fjärde satsen är vi framme vid den våldsamma triumfen, orkestern får verkligen visa vad den går för även volymmässigt. Jag känner igen musiken men tror inte jag hört den live förut och det är verkligen en upplevelse i en helt annan dimension att sitta nära en hundramannaorkester och låta sig översköljas – det är verkligen magiskt. Berwaldhallen är för övrigt i mitt tycke Stockholms absolut bästa musikscen, man hör, ser och sitter bra överallt.

Gustav Mahler
Gustav Mahler 1860-1911

Inte för att jag är någon musikrecensent, men jag försöker ändå hitta något att anmärka på i framförandet, något jag skulle vilja ha annorlunda, men utan att lyckas, så det måste bli ***** 5 poäng åt Mahler, Harding och Sveriges Radios Symfoniorkester. Publiken tyckte nog likadant, det blev jubel och stående ovationer.

Uppdatering

Lars Hedblad skriver i SvD 30/5 om konserten i Berwaldhallen (ej på nätet). Tyvärr handlar recensionen huvudsakligen om Schönbergs pianokonsert med pianisten Lars Vogt som föregick Mahlersymfonin vid konserten den 28/5. Schönbergs tolvtonsmusik är intressant som experiment, men för mig räcker det att höra en gång. Visst uppfattar jag en slags matematisk symmetri, men särskilt njutbart är det inte. Påminner mig av någon anledning om Wayne Shorters jazzimprovisationer, ingen rytm, inget tema och absolut inte melodiskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = tolv