Supermarket 2008

Konstmässan Supermarket med 36 utställare är i år större och mer internationell än någonsin. Den huserar i år i lagom ruffiga källarlokaler hos Enskilda galleriet på Kronobergsgatan 37. Och nog känns det som en utställning i tiden – knappast i min smak men med en del ganska kul inslag. De vanliga skräphögarna finns naturligtvis med, massor med små teckningar och mindre bilder i olika teknik, mycket foto och video, ganska mycket könsorgan, ytterst lite rejält måleri.
Supermarket 2008
Polsk skräphög – en spegling av världen?

Supermarket 2008
Den vanliga kaskadhängningen. En del fina bilder försvinner i mängden

Supermarket 2008
Johan Adriaensen: ”A study in close reading” – En levande råtta gnager i sig norska lagboken

Supermarket 2008
Helena Widén. Transportnätet är organiskt!

Supermarket 2008
Resegalleriet – ett minigalleri i resväska

Supermarket 2008
Snyggt collage på galleri Tegen2

Fortfarande alltså mestadels institutionell socialkritisk kontextkonst. Samtidigt får jag inte riktigt ihop det intellektuella anslaget med det hafsiga utförandet. Man får ofta intrycket att konstnärer idag får sin utbildning på dagis. Det är mycker kladd, klipp och klistra och modellera, det mesta hastigt hopkommet. Suck… konsten är inte längre essentiell, ger ingen upplevelse, på sin höjd ett litet leende då och då. För oss som vill att konsten ska ge en kick, en uppenbarelse återstår fortfarande mest konsthistoriska tillbakablickar. Så trist.

Andra bloggar om: , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Supermarket 2008

 1. Eva Nygren skriver:

  Hej Börje. Jag tycker att man ska kämpa emot det synsättet, att säga att konsten är som dagiskonst. Jag minns mycket tydligt från min barndom att man sade så om Picassos konst – ”sånt kludd som barn håller på med”. Samtidigt ser du ju till att orientera dig i det nutida konstuttrycket.

  ”Kaskadhängning”, det uttrycket har jag aldrig hört. Jag föstår vad du menar och kan nog hålla med om att det reducerar den enskilda bilden. Kanske är dock syftet just att INTE fokusera på det enskilda?

  Sedan undrar jag stillsamt vad du menar med ”rejält måleri”?

 2. Börje skriver:

  Eva: ”Dagiskonst” hmmm… problemet är väl att jag helt enkelt inte gillar det nutida sättet att uttrycka sig konstnärligt. Det berör mig ytterst sällan, det är för intellektuellt, talar inte till känslan. Jag gillar bilder, måleri, grafik, teckning och i viss mån foto fast foto för mig fortfarande liksom hamnar i en kategori för sig. Traditionellt bildskapande är förstås gammaldags och mer eller mindre på utdöende. Jag beklagar det efterom jag tror att själva den långdragna skapandeprocessen kan tillföra något till verket.

  ”Rejält måleri” betyder för mig att man anar någon slags yrkesskicklighet bakom verket, just det som mycket av den nutida konsten gör allt för att dölja. Fastän enbart god teknik självklart inte räcker för att skapa bra konst. Jag inser naturligtvis att en del av skräphögarna, de kladdiga assemblagen, de slarviga teckningarna, de händelselösa videosnuttarna osv en dag kommer att bli en del av konsthistorien och hamna på museum tack vare sitt idéinnehåll.

  Ungefär som Duchamps flasktorkare eller Andy Warhols Brilloboxar. Jag tycker sånt kan vara kul och tänkvärt en gång, men när konstskapande bara betår av readymades tycker jag man gör det för lätt för sig. Tyvärr lämnar det mig oberörd och det är väl därför jag ibland surnar till, det som en gång har betytt en hel del för mig har samtidskonstens uttryck dödat.

  ”Kaskadhängningen” – säkert har du rätt i att man medvetet vill undvika att fokusera på det enskilda, kanske till förmån för helheten. Det kan ju också tjäna till att dölja bristen på ansträngning, verklig skicklighet. I dag skapar man nog inga enskilda mästerverk, det tillhör en förgången tid.

 3. Inga M skriver:

  Shit också, jag kan inte se bilderna! Ska försöka gå in igen i morgon. Kronobergsgatan låter bra. På den bor min son så dit kanske jag kan komma i slutet av veckan, om jag har tur och allt stämmer.

 4. Börje skriver:

  Inga: Supermarket varade bara över helgen så den är dessvärre stängd nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fem = fjorton