Zarah – beundrad och bespottad

Zarah

Zarah – beundrad och bespottadFolkoperan om Zarah Leander som stannade i Tyskland som dess högst betalda och mest firade artist i stället för att resa hem till Sverige när kriget kom.

Den här historien rymmer dramatik så det räcker, i varje fall har Claes Fellbom väl utnyttjat möjligheterna. Eftersom jag är ganska betagen av scenografi (Lars Östbergh) så är det möjligen den jag först fäster mig vid – betonggrå väggar, paradtrappa, lysande röda örnar, svarta uniformer och så ensemblen (Camilla Thulin) först klädd i oskuldsfullt vitt, sen i grått och sen åter i vitt, nu blodbestänkt. Av eget eller andras blod – kanske både och? Det handlar på något sätt lika mycket om Tyskland som om Zarah.

Och orkesterns placering är som vanligt på Folkoperan en överraskning.

Ulrika Tenstam är verkligen magnifik som Zarah
. Nästan kusligt hur hon lyckas transformera sin röst till ett fulländat Zarah-porträtt!

Anders Nilssons musik är det enda som inte passar min enkla smak. Att sångarna lyckas ta sig igenom den sönderhackade musiken utan att snubbla är verkligen beundransvärt. Jag kommer på mig själv med att längta efter att de vackra upptakterna ska följas av något melodiöst Verdiliknande, men så sker garanterat inte. Detta blir knappast några slagdängor på var mans läppar. Kanske skulle Zarah till och med göra sig bättre som teater?

För entusiasterna:
http://zarahleander.blogg.se/


Zarah – beundrad och bespottad
får tre *** poäng

Andra bloggar om: , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik, scen och teater. Bokmärk permalänken.

5 svar på Zarah – beundrad och bespottad

 1. Letade efter information om Sonya Delaunay och skulle se om Skissernas museum i Lund hade något intressant på sin hemsida – de har ju några fina verk av henne. Såg att de ska öppna en utställning med vernissage nu på söndag. Den ser jag fram emot. Tittade vidare bland deras evenemang och såg att professor Tiina Rosenberg ska prata om den queera divan Zara den 28 november. Kopierar och klistar in från Skissernas hemsida:

  Zarah Leander, den queera divan
  2007-11-28
  19.00

  Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap vid Lunds universitet talat om Zarah Leander. Rosenberg är för närvarande sysselsatt med forskningsprojektet “Vill ni se en skamstjärna, se på Zarah!” där hon undersöker den divakult som utvecklades kring Leander då hon åter började uppträda med sin schlagerrepertoar och vann en stor svensk såväl som internationell publik.

  http://www.adk.lu.se/se/index.php?id=208

 2. Börje skriver:

  Zarah Leander queer? Jaha där ser man. Jag vet inte särskilt mycket om Leanders liv och leverne och ännu mindre om queervetenskap. Jag trodde queer bedydde homosexuell, eller har kanske Rosenberg en egen definition.

 3. Nja – med queer menar man väl könsöverskridande.
  Jag vet inte så mycket om hennes privatliv – så jag vet inte alls om det stämmer. Men hon hade en röst som gränsade till en mansstämma – medan mannen i hennes liv lät som en kvinna – om jag inte minns fel.
  Jag gillade i alla fall henne. Minns att hon gav Lennart Hyland en skarp kommentar när han fånstirrade på hennes byst – istället för på hennes ansikte – som en anständig intervjuare rimligtvis borde ha gjort.
  Zara sa: Titta du – de tål att ses på. Och så bystade hon till sig lite mer.
  Och det var direktsändning! Tur för Hyland att vi hade svartvit-TV – annars hade vi också sett hur röd i huvet han blitt – som de säger här nere…

 4. Börje skriver:

  He he, Zarah och Hyland, det skulle jag velat se. Minns henne annars mest från radion , hon hade verkligen utstrålning – an amazon.

 5. Janne skriver:

  Här kan du se Hyland & Zarah:
  http://www.youtube.com/watch?v=p-QZuFR6Bxo&mode=related&search=

  Ja, utstrålning hade hon överskott av.
  Ingen larvig Carola kommer i närheten av Zarah´s artisteri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = sex