Om videokonst

Nej jag begriper mig sällan på videokonst. Pipilotti Rist är en av få videokonstnärer som lyckas beröra mig. Därför är det inte utan viss tillfredsställelse jag läser recensionen i DN av Mats Hjelms videoverk ”History does not matter” på Brändström & Stene. – Intetsägande och mördande tråkig är min upplevelse av verket som vanlig galleribesökare. Lika obegripligt tycks det vara för DNs kritiker Jessica Kempe fast det tar drygt en halv tabloidsida för henne att komma fram till det.

Undrar just om det kan vara det socialkritiska temat som gör samtidskonsten så ointressant för mig? Inget fel på socialkritik, varje anständigt samhälle behöver den, och jag läser tidningarnas ledar- och debattsidor och kan till och med tänka mig att tugga i mig en och annan knastertorr SOU om det behövs. Men konsten verkar vara helt fel forum för den debatten. Det griper inte tag. Inte i mig.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

6 svar på Om videokonst

  1. Eva Nygren skriver:

    Men nog finns det samtidskonst som är gripande? Jag kan tycka att all samtidskonst som har något ärligt subjektivt, något djupt känt (av mig upplevt) i sig, och som dessutom har teknik, eller vad man nu gillar, färg-, formspråk, är intressant. Ibland kan den konsten också vara samhällskritisk. Du skulle se Shrigley, han är både rolig, samhällskritisk och dessutom nyskapande. Eller varför inte Lars Lerin, en av mina favoriter? Både samhällskritisk och inkännande. Eller titta på danske Kvium med sitt miljöengagemang.

  2. Börje skriver:

    Eva: Jo jag är så klart lite för kategorisk, visst finns det väl samhällskritisk samtidskonst som kan engagera även mig. Men hur får du in Lars Lerin i den kategorin? Kanske dom trista hyreskasernerna med grå natthimlar?

    Vad jag menade var väl snarast att en konstnärlig video som i fallet Mats Hjelm, med sannolikt något slags socialkritiskt budskap blir så ineffektiv. Om inte ens DNs konstkritiker verkar fatta ett dugg, hur ska någon överhuvudtaget bli påverkad? Mats Hjelm kanske skulle bli en utmärkt dokumentärfilmare och på så sätt nå fram med sitt buskap, vilket det nu är.

  3. Eva Nygren skriver:

    Lars Lerin är väl socialkritisk? Kolla in hans bilder från fattig-Värmland, visst måste man väl se det som kritiskt? Också rent avbildande, förstås.

  4. Börje skriver:

    Vet inte om jag sett dom bilderna, men visst kan man väl tolka det så. Och Lars Lerin brukar väl inte vara svårtolkad, därmed inte sagt att hans bilder skulle vara enkla eller entydiga.

  5. helena skriver:

    Videokonst är mycket vackert, tycker jag.
    Intressant blogg, jag ska kika in igen framöver.

  6. Börje skriver:

    Helena: Visst kan det vara vackert, kanske är det bara så att tekniken inte är tillräckligt mogen ännu för att nå ut till såna som mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ två = sex