Homo Floresiensis

Så blir den här bilden aktuell igen. Är Homo Floresisensis, den 1 meter höga hominiden med de yngsta benresterna bara ca 12000 år gamla, en människoart som levt parallellt med Homo Sapiens, eller är det något annat och i så fall vad? Är det rentav något skumt med fynden?


”Homo Floresiensis”, Akryl 30×30 cm, 2005

Frågan är enligt DN 070902 föremål för en het akademisk debatt. Fynden av ben från 12 individer gjordes så sent som för några år sedan på ön Flores i Indonesien.

Nu fortsätter debatten om benens härstamning. Kommer dom från en från Afrika utvandrad Homo Erectus som krympt i växten på den isolerade ön eller har Homo Floresiensis utvecklats från Australopithecus? Några lämningar från Australopithecus har dock hittills aldrig påträffats utanför Afrika.

Kanske påverkar fynden också teorierna om Homo Sapiens härstamning och spridning över jorden från Afrika för ca 80000 år sedan? Det som så fascinerande skildras i Lasse Bergs bok Gryning över Kalahari.

Jag väntar med spänning på fortsättningen.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, förhistoria, mina bilder. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + ett =