Romarlitteratur

Märkligt hur blind man är för det man inte letar efter. Innan jag började intressera mig för antiken hade jag inte en aning om hur många böcker om romarriket som finns utgivna som billig och behändig pocket. Det finns massor. Ett litet smakprov av några nyligen lästa romarpockets:

Janson, Tore: Latin Janson, Tore: Latin. Kulturen, historien, språket.
ISBN: 9146204288. W&W 2002.
Lättillgänglig skildring av latinets kulturhistoria skriven av en riktig entusiast. Intressanta detaljer om exempelvis det romerska sättet att skriva namn, om den Julianska kalendern (som vi fortfarande använder) om viktiga antika författare och skrifter, om den romerska skolan, läsning, skrivning, böcker, uttal och om latinets språkpåverkan och användning i olika sammanhang genom historien ända in i vår tid. Därtill kort grammatik och ordlista.
Tre poäng *** (Jag avskyr grammatik, annars är boken nog värd en femma)
Tore janson: Romarinnor och romare Janson, Tore: Romarinnor och romare. Livet i antiken.
ISBN: 9789146216681. W&W 2006.
Samme latinprofessor som skrivit boken ovan har här satt ihop en fascinerande samling berättelser eller kanske biografier om historiska personer i det antika Rom. Det handlar om människor som pjäsförfattaren Plautus, kärleksparet Catullus och Clodia, Horatius, Juvenalis, Plinius den yngre, de kristna martyrena Perpetua och Felicitas samt mer eller mindre okända soldater vars liv författaren kunnat härleda i förvånade detalj bland annat genom inskrifter på deras gravstenar.
Fyra poäng ****
Fik Meijer: Gladiatorer Meijer, Fik: Gladiatorer
ISBN:9789185507504. Historiska Media 2005.
Man ska inte låta lura sig av bokens populistiska omslag med Russel Crowe på arenan. Det här är en välskriven och väldokumenterad populärvetenskaplig framställning av gladiatorväsendet under antiken. Rätt ruggigt.
Fyra poäng ****
Manfredi: Den sista legionen Manfredi, Valerio Massimo: Den sista legionen
ISBN: 9789172637542. Pan 2006.
Rena rövarhistorien. Om du är känslig för avvikelser från historiskt kända fakta ska du nog undvika den här boken. Men som äventyrsberättelse i antik miljö är den uthärdlig, dock inte fullt i klass med Igguldens tetralogi ”Kejsaren”, fast historieskrivningen är ungefär lika kreativ.
Två poäng **

Andra bloggar om: , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

2 svar på Romarlitteratur

  1. Johan skriver:

    Men inte blir väl Tore Janssons bok sämre av att den innehåller en presentation av latinets grammatik (som fungerar som en bra överblick för att få en uppfattning av hur språket fungerar, men inte bör användas för att lära sig det)? Det är ju bara att, om man ogillar det, hoppa över.

    //JJ

  2. Börje skriver:

    Johan: Nej boken blir såklart inte sämre av att den innehåller grammatikanvisningar, det blir däremot min upplevelse, eftersom jag verkar ha en blind fläck i hjärnan för grammatik. Har aldrig haft någon nytta av det när jag försökt lära mig språk. För mig är papegojmetoden – att härma och intuitivt se analogier – det enda som fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + = tretton