Market Art Fair på Liljevalchs 12-14 april 2019


David Molander

David Molander

De båda landskapen ovan av David Molander är nog mina favoriter. Fartfyllt måleri.


Nadja Bournonville

Jim Thorell

Personen bakom en ridå av fläckar på Nadja Bournonvilles porträtt verkar på något sätt onåbar. Jim Thorells målningar ser på avstånd ut som textilier, nån slags väggbonader, men de är målningar på duk.


Ludvig Helin

Sigurdur Ami Sigurdsson

Ylva Ceder

Sigurdur Ami Sigurdssons halvklotformade skulptur kastar skuggor på bakgrunden som därmed ingår i kompositionen. Ylva Ceders målning får mig att tänka på skogsbrand. Några björkar står kvar oanfrätta.Många enkla grafiska figurer som svärmen ovan till vänster finns på mässan. Kanske är de tillverkade med artificiell intelligens? Ett föredrag med det ämnet ingår i varje fall i programmet. Den gula målningen ovan till höger är en av få konstverk på mässan som är prissatt, den kostar 80000 kr. Det är en monokrom som förstås finns i tusentals liknande varianter, de tycks aldrig ta slut. Beror deras populäritet kanske på att de inte behöver nån krånglig tolkning? Skulle inte förvåna mig om den blir såld.


Richard Johansson

Richard Johansson

Rätt många bilder i naivistisk stil finns på Market. Åter till barndomen? Det ligger något missnöjt över de här målningarna. Är det fel på världen eller på konsten?


Richard Johansson (detalj)

Jag tycker många av Markets utställda verk utstrålar något lite krampaktigt. Förtvivlade försök att hitta något nytt. Att komma vidare utan att avvika från trenden, vad nu den kan bestå av. Det verkar inte riktigt fungera, man får absolut inte titta bakåt, skönheten är väl fortfarande förbjuden? Och framtiden är ju okänd?

Recensioner:
Clemens Poellinger i SvD 20190413: ”Bästa Market-konstmässan på Liljevalchs någonsin
Hanna Johansson i Expressen: ”På konstrunda i det exklusiva varuhuset

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Market Art Fair på Liljevalchs 12-14 april 2019

 1. Jenny B skriver:

  Tack så mycket för dina som vanligt välvalda bilder och kommentarer från utställningen! Dina recensioner kompenserar väl för att jag inte hann dit själv.

  • Börje skriver:

   Hej Jenny,
   Jag hoppas bilderna är välvalda, trots att dom antingen avspeglar min personliga smak, eller så ifrågasätter en del av trenderna på utställningen. Det verkar finnas flera olika drag av likformighet mellan galleristernas urval. Kanske något som ligger i tiden. Dock svårt att sätta fingret på exakt vad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + sju =