Niklas Natt och Dag: ”1793”


Niklas Natt och Dag: ”1793”.
Månpocket 2018, 452 s. ISBN: 9789175038209

Adlibris Bokus

Jag drar mig numera för att läsa deckare – övermätt på den varan. Men 1793 kunde jag inte motstå. Det första som slår mig med boken är språket. Det får mig att tänka på Ernst Brunners bok om Bellman: ”Fukta din aska”. Visst finns det massor av fina 1700-talsskildringar, inte minst i Stockholmsmiljö, men Niklas Natt och Dags 1793 ger ett oemotståndligt intryck av detaljer och miljöskildringar som visar på en imponerande pålästhet och förmåga att levandegöra.

Efter att ha avverkat allt ifrån Ed McBains samlade verk till det mesta skrivet av Håkan Nesser trodde jag mig ha tröskat igenom det mesta av våld, grymhet och orättvisa som litteraturen kan erbjuda, men 1793 slår nog rekordet på det området. Boken är välskriven och spännande men kryddad med obehag.

Bokens två hjältar är båda hårt medfarna av livet. Separationsvakten, palten Mickel Cardell i blå rock är veteran från Svensksund, enarmad, överviktig och försupen, men en riktig slagskämpe när det behövs. Hans kumpan, juristen Cecil Winge med anknytning till Indebetouska huset där polismakten huserar är lungsiktig och dödsmärkt med blodhosta, tunn som ett spöke och blek som ett lik. Hans förmåga till koncentration hjälper honom att överleva.

Boken är uppdelad i fyra delar som mot slutet faktiskt strålar samman. Trots eländet som aldrig verkar ta slut är det svårt att sluta läsa. Det här är verkligen ingen 1700-talsidyll. Dock undrar man lite över hur folk överhuvudtaget kan leva i en sån misströstsam misär, fylld av sjukdom, våld och orättvisa. Men de flesta kan uppenbarligen det. Troligen kommer snart en uppföljare, antagligen med titeln 1794, det lär ska bli en trilogi. Det ser jag fram mot, för skriva kan han, Niklas Natt och Dag.

Recensioner:
Aftonbladet: Carl-Michael Edenborg läser en briljant roman ”En debut som gör ont
SvD 2018-09-28: ”1793” är Årets bok: ”Det blir en trilogi”

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


två + fyra =