Olafur Eliasson – ”Verklighetsmaskiner” på Moderna Museet

Jag har tidigare bara sett Olafur Eliassons verk på bild, som det jättelika The weather project på Tate Modern 2003 där ljuset verkar spela en huvudroll. Eller stora installationer i offentlig miljö som The New York City Waterfalls, 2008 som väl handlar om vatten. Verklighetsmaskiner på Moderna Museet är den första utställning jag sett av honom. Och här återkommer både ljus och vatten men även luft som tydligen är det tredje av hans arbetsmaterial.

Jag gillar att hans verk är så visuella. Han använder gärna speglar och skapar synvillor.


Olafur Eliasson: ”Beauty”, 1993
Det här verket består av vattendimma eller mycket små droppar som faller ner och belyses med olikfärgat ljus som växlar färg när man rör sig i rummet. Mycket suggestivt.


Olafur Eliasson: ”Your Compound Daylight”, 1998
I postmodern anda betonas de olika perspektiven, som i detta jättelika kalejdoskop.


Olafur Eliasson: ”Seu Corpo Da Obra”, 2011
Ett stort rum med upphängda transparenta plastdukar skapar en labyrint där besökarna bildar rörliga figurer och på så sätt också ingår i verket.


Olafur Eliasson
Det här är en bok som innehåller ett hus, en bostad, eller snarare tomrummet efter husets form skapat av hål i de vita bladen. Undrar hur det har gjorts? Nån slags inverterad 3d-skrivare?


Olafur Eliasson: ”Model Room”, 2003

Utställningen är imponerande och intressant, dessutom är den rejält stor till ytan. Redan före entrén finns en stor monter med mängder av modeller till Eliassons olika projekt, en del senare utförda i full skala, andra inte. Jag undrar hur han har hunnit med alla dessa fint hantverkade skapelser. Men så läser jag i programhäftet att Olafur Eliasson sedan 1995 har en studio i en gammal industribyggnad i Berlin där idag ett 90-tal personer är verksamma. En hel konstindustri!

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Olafur Eliasson – ”Verklighetsmaskiner” på Moderna Museet

  1. Ulla Maria skriver:

    Så mycket intressant och läsvärt du har på din blogg. Tyckte också mycket om dina konstverk som presenterades i galleriet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sex + = nio