Göran Schildt: Dianas ö


Göran Schildt: ”Dianas ö”
W&W 1977, 243 s,

Jag har läst några böcker av konsthistorikern Göran Schildt på senare tid. Ett fascinerande författarskap för den som är intresserad av antiken eller av resor i Medelhavet, eller för den delen av livsfrågor, individualism och filosofi. Dianas ö handlar om författarens bosättning på den grekiska ön Leros i Egeiska havet.

Boken skrevs 1976 och är alltså närmare fyrtio år gammal, ändå tycker jag den bidrar en hel del till att förstå den kris som Grekland genomgår i nutid. Schildts ömsinta men uppriktiga skildring av folket på ön Leros och i Grekland av vilka många blev hans nära vänner skulle i en hel del avseenden kunna handla om antiken. Kanske har det hänt en del i Grekland de senaste fyrtio åren, ändå förvånas vi i övriga Europa över hur Grekerna ständigt blir bedragna av korrumperade och odugliga politiker. Klientsystemet med röstköp och andra konstigheter verkar bestå sedan antik tid. Kanske lever grekerna fortfarande i en annan värld? Den omstöpning av samhället som väntar lär väl hur det än går bli smärtsam.

Göran Schildt skriver på ett språk som håller intresset vid liv nästan vad texten än handlar om. Han har skrivit ett trettiotal böcker varav de flesta bör finnas på bibliotek eller på t ex bokbörsen.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + fyra =