Birgitta Samuelsson ”Strukturer” på Konstakademien

Birgitta Samuelssons utställning på Konstakademien börjar i Tengbomhallen med vad som vid första påseendet ser ur som målningar på glas. Det visar sig dock vara bränd glasemalj, finkrossat glas i olika färger som bränts in i klarglaset. Det ger en absolut jämn yta som jag uppfattar det skiljer sig från målat glas. Glasen är vackra och dekorativa. Ofta ligger det flera lager av glas med olika mönster som överlagrar varandra.Ett nytt sammanhang i utställningen visar sig i Östra galleriet där det också hänger måleri av Birgitta Samuelsson – stora dukar uppspända direkt på väggen. Här syns – den ganska intensiva färgskalan till trots – tydligt inspirationen av natur.
Ett annat tema är musik som speglas i några av glasemaljbilderna. De är utformade med tunna täta linjer, som närmast ger en moiréeffekt som är svår att fånga på bild med min kamera. Men visst är det något musikaliskt över dem. Jag tänker mig något meditativt elektroniskt eller kanske något av Arvo Pärt.


Birgitta Samuelsson vid några av sina målningar

Andra bloggar om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Birgitta Samuelsson ”Strukturer” på Konstakademien

  1. Jenny B skriver:

    Det var vackra målningar! Jag tycker om färgerna, och att motiven skapas genom att lagras över varandra. Tavlorna är säkert ännu finare på plats, där man kan se glansen från glaset bättre. Tack för att du visar bilderna!

  2. Börje skriver:

    Jo konst är förstås alltid bättre i original. Särskilt de ”musikaliska” glasen på utställningen. Effekten går inte fram riktigt via foto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + sex =