Ett kort stycke från den magnifika amfiteatern uthuggen ur klippan i Sutri ligger det som från början antagligen var en etruskisk gravkammare. Under romerskt välde blev utrymmet – kanske nu i utvidgad form – använt som mithrastempel. Som vanligt för dessa helgedomar var ingången diskret placerad och själva lokalen underjordisk, ett hypogeum. Den koloni av romerska veteraner som fanns i Sutri talar ju också för behovet av en mithrashelgedom eftersom Mithra var särskilt populär bland militären. Den treskeppiga lokalen vars mittskepp bärs upp av två pelarrader uthuggna ur klippan har i de smala sidoskeppen rester av bänkar i sten. Kanske sådana som användes vid den traditionella måltiden efter tjuroffret. I golvet mitt i lokalen finns också en uthuggen rektangulär grop som kan ha varit uppsamlingskärl för tjurens blod som dracks av de Mithrastrogna. Mithraskulten var en av många mysteriereligioner som var populära i romarriket, den importerades från Persien och ersattes av kristendomen på 300-talet vt. Mithras födelsedag firades den 25 december, vilket senare övertogs som Jesu födelsedag.
Sutri – Mithrastemplet / Madonna del Parto från utsidan |
Interiör längs mittskeppet med absiden i fonden. Observera den rektangulära gropen på mittskeppets golv. |
När rummet på 12- eller 13-hundratalet omvandlades till kristen kyrka tillkom absiden och väggmålningarna. Den tidigare användningen som hednatempel hade då förmodligen fallit i glömska.
I absiden finns i stället för sedvanlig korsfästelsescen denna fina väggmålningen av kristi födelse – kyrkan är ju tillägnad nedkomstens Maria. |
Kyran har flera väggmålningar, de flesta dock illa skadade. I den lilla vestibulen finns bland annat målningar som handlar om hur ärkeängeln Sankt Mikael uppenbarar sig för några herdar på Monte Gargano år 495.
Andra bloggar om antiken, Etrurien, Mithrastempel, hypogeum, medeltidskyrkor, väggmålningar, Madonna del Parto;Sutri, Italien