”Der geteilte Himmel. 1945 – 1968.” Ur samlingarna på Neue Nationalgalerie Berlin

Den här utställningen på Neue Nationalgalerie i Berlin är del två i en tredelad serie där den första delen var den utställning som handlade om museets samlingar från åren 1900-1945 som visades förra året.

Det här är kalla krigets period med återuppbyggandet av Tyskland, uppgörelse med nazismen, byggandet av muren, Kuba-kris och Vietnamkrig. Öst och väst gick skilda vägar politiskt såväl som i konsten. I väst blev abstraktionen en frihetssymbol medan i öst socialrealismen togs till utgångspunkt för att ställa människan i fokus. Historiken och konstens samspel med tiden är naturligtvis intressant men vanligtvis brukar jag fastna i första hand för det bildmässiga. Så även på denna utställning.

Jag hade läst lite slarvigt på utställningsrubrikens årtal och hade förväntningar om att se konst av Gerhard Richter, Anselm Kiefer, Joseph Beuys och andra lite mer nutida konstnärer, men tidsperioden var aningen för tidig för det. Utställningen är ändå sevärd om än inte i klass med den tidigare från förra delen av 1900-talet. Fast det har förstås mest med min personliga smak att göra. I varje fall fanns flera av mina favoritkonstnärer representerade på utställningen.


Willi Sitte: ”Leuna 1921” (1965-66)

Lite östtysk socialrealism. Willi Sitte är en av f d DDRs mest framstående bildkonstnärer. Han var under lång tid ordförande i östtyska konstnärsförbundet. Bilden handlar om ett arbetaruppror lett av vänsterradikaler år 1921.


Willi Baumeister: ”Aru 5” (1955)

Varför Willi Baumeisters abstrakta bilder tilltalar mig så starkt jämfört med många andra abstrakta målare vet jag inte riktigt. Kanske finns det en slags harmoni i bilderna som man ofta känner igen redan på långt håll?


Richard Oelze: ”Vorvergangenheit” (1956-58)

Det här drömlika landskapet är ganska magnifikt tycker jag.


Lee Lozano: ”Split (For D.L. who likes yellow) (1967)

Lee Lozanos konst visades för två år sedan vid en stor utställning på Moderna Museet i Stockholm. Då hade man gömt de jättelika abstrakta bilderna längst in i en labyrint. Bilder som kontrasterade starkt mot mängder av hafsigt tecknade könsorgan som man först måste ta sig igenom för att komma till de fina abstrakta målningarna, varav en i samma stil hänger på utställningen på Neue Nationalgalerie.

Utställningen pågår till våren 2013. Der Geteilte Himmel kommer sommaren 2013 att följas av en tredje del som ska visa verk ur museets samlingar från tiden 1968-2000.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Der geteilte Himmel. 1945 – 1968.” Ur samlingarna på Neue Nationalgalerie Berlin

  1. Jenny B skriver:

    Hmm, så intressant! Du har valt ut spännande tavlor som inte direkt liknar något jag känner till. Om utställningen pågår till nästa vår så kanske jag hinner komma tillbaka dit. Tack för din sammanfattning!

  2. Börje skriver:

    Jenny:
    Exakt slutdatum för utställningen är inte bestämt än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + = sexton