Konstfacks vårutställning 2012

Konstfacks elevutställning 2012 visar en del industridesign, textil och keramik m m som är intressant, men utställningen ger inte mycket att hämta för den som är intresserad av visuell konst. Inredningsavdelningens möbler imponerar inte heller. Det gjorde däremot Jonna Franssons teckningar i en genre som kallas storytelling Det blev också en av få behållningar av utställningen.


Jonna Fransson: Morfar

Jonna Fransson: Kirsten

Berättelsen handlar om konstnärinnans morfar som på 1930-talet gjorde geologiska forskningsresor till Grönland. Teckningarna är mycket fina och uttrycksfulla. Sättet att teckna hår får mig att tänka på Botticelli.

Konstfacks vårutställning visar väl annars rätt tydligt att skolan liksom de flesta andra konstskolor alltmer avlägsnar sig från konsten och estetiken till förmån för idéerna.

Therese Bohman sammanfattar i Expressen det problematiska med detta: ”Det är den idébaserade konstens paradox: i sin vilja att vara något mer än konst, slarvar den bort konstens kanske viktigaste kvalitet och konkurrensmedel: omedelbarheten. Möjligheten att få betraktaren att bli ögonblickligen drabbad. Det är tyvärr ofta där man hamnar med ambitionen att göra konsten till forskning – i det sämsta av två världar: konst utan omedelbarhet, uppstagad av teoriernas oraffinerade tråkighet”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Konstfacks vårutställning 2012

  1. Inga Magnusson skriver:

    Himla bra uttryckt i Expressen, exakt!

  2. Börje skriver:

    Inga: Visst är det bra skrivet av Therese Bohman. Verkar det inte som om vi alltmer närmar oss en uppdelning av konsten i en visuell del och en filosofisk ”forskningsdel”. Det visas ju rätt mycket foto numera, kanske som ett försök att uppväga bristen på något att titta på på konstutställningarna. Visst kan fotoutställningar bli sevärda men jag tycker ändå inte riktigt det uppväger bristen på det visuella hantverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ tre = tolv