Market 2011 på Konstakademien

Market Art Fair 2011 på Konstakademien visar konst från ett drygt 30-tal nordiska gallerier. Det är en salig blandning men eftersom denna mässa väl har en viss kvalitetsstämpel antar jag att den visar verk som är lite representativa för nordisk samtidskonst.

Det finns en hel del bra måleri som är det som intresserar mig mest, men man får leta lite bland montrarna för att hitta det, mycket på mässan är som väntat, för mig tämligen ointressant idébaserad fulkonst.

Några bilder jag fastnade för:


Gabi Trinkaus

Håkan Rhenberg

Roger Metto

Gabi Trinkaus collage som jag sett tidigare är ganska häpnadsväckande. Trasiga människor hopfogade av bitar av den kolorerade veckopressen. Håkan Rhenberg har åtminstone på den här utställningen övergett de tidigare tröttsamma monokromerna och visar en i mitt tycke intressant målning. Roger Mettos små detaljrika landskap tycker jag är fina.

Och så några verk som man kan undra om dom hamnat på fel mässa eller om det som vanligt är jag som inte begriper samtidskonstens filosofiska djupsinnighet:


Magnus Wallin

Dag Erik Elgin

Den på utställningar med samtidskonst obligatoriska skräphögen trodde jag mig upptäcka i form av utslängd popcorn i ett hörn. Men det visade sig vara målad bronspopcorn. Visst är det kul men väl mycket omtuggning av ett beprövat grepp. Detsamma kan sägas om skylten med Georges Braque – en dubbelappropriering?

Andra bloggar om: , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

7 svar på Market 2011 på Konstakademien

  1. dora skriver:

    Hahaha! Idébaserad fulkonst!!…. Kul uttryck, Börje.

  2. Börje skriver:

    Dora: Uttrycket fulkonst är inget nedsättande. Det är ju fulhet och bristfälligt hantverk som så ofta efterstävas inom samtidskonsten; allt för att inte skymma intresset för de idéer som antas ligga bakom (och som jag sällan upplever eftersom den nödvändiga förklaringen inte är tillgänglig eller för jobbig att tränga in i). Men det här vet säkert du som arbetar med det riktiga hantverket.

  3. Inga Magnusson skriver:

    De här krackelerade porträtten har jag sett exempel på tidigare, undrar om det var på Moderna i källaren vid något tillfälle eller rentav på Edsvik? De fascinerar mig också. Det händer något dramatiskt med bilden när den förändras så.

    Popcornen här är ju i nivå med skithögarna och byggställningarna på Bonniers den gången.

  4. Börje skriver:

    Inga: Gabi Trinkaus collage har jag tidigare sett på en utsällning på ett av gallerierna vid Hälsingegatan, mycket starka saker med trasiga unga flickor i helfigur bland annat.

    Popcornen i brons som maskerats som riktig popcorn är ett ganska uttjatat knep tycker jag. Ska väl tolkas som att ”allt är inte vad det synes vara” eller något liknande. Skulle passa i någon presentshop men alldeles för tunt att visa upp på galleri tycker jag. Detsamma gäller utställningsskylten med Georges Braque. Hur många gånger har man inte sett liknande verk, t ex på var och varannan vårsalong, där man målar av kända konstnärers signaturer.

  5. Inga Magnusson skriver:

    Aha, det kan ha varit på en av mina strykarturer på Hälsingegatan som jag sett de här bilderna. De stannade kvar i minnet, eftersom de ger starka intryck utan att man riktigt kan sätta ord på varför.

  6. dora skriver:

    Usch, det är så svårt det där. Jag gillar skönhet, och jag tror att för min del så skymmer bristen på skönhet i mycket av samtidskonsten idén, så det blir ingen verkan för mig. Har alltid haft det så, sedan barnsben, och det är därför jag väntat så länge med att studera konst. Fast skönhet utan idé kan upplevas som tråkigt, kanske, men jag tål det bättre, personligen.

  7. Börje skriver:

    Dora: Jag håller med dig. Bristen på skönhet, någon form av hantverksskicklighet och estetiskt uttryck skymmer idén i stället för att framhäva den, som väl ska vara meningen. Så många år nu som jag har gått på utställningar med den idéburna samtidskonsten och verkligen försökt öppna alla sinnen utan att se annat än tomhet. Men konst förblir för mig alltid knuten till estetik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + fyra =