Kapuscinski: På resa med Herodotos

Kapuscinski: På resa med Herodotos Ryszard Kapus´cin´ski:
På resa med Herodotos
Bonniers 2006, 285 s.
Herodotos: Historia Herodotos:
Historia
Norstedts Pocket 2006, 596 s.

I mitten på 1950-talet reser den polske journalisten Ryszard Kapuscinski till Indien för att skriva reportage för en pressagentur. Det är hans första utlandsresa, han kan knappt ett ord engelska. Med sig i bagaget har han ett lexikon och ett exemplar av Herodotos Historia. Kulturkrocken med det Indiska samhället blir total. Han inser att språket blir nyckeln till landet, ens identitetskort. Han får bland mycket annat lära sig att varje längre tågresa kräver att man beledsagas av en madrassbärare som transporterar ens sängkläder och bagage.

Herodotos, världens första utrikeskorrespondent, blir Kapuscinskis ständiga följeslagare i Indien, Kina, Afrika och Latinamerika. Trots att 2500 år gått sedan Herodotos skrev sin Historia ser Kapuscinski parallellerna i deras upplevelse av att närma sig främmande kulturer. Herodotos levde ett fullödigt liv. Sina resor företog han sannolikt till största delen till fots, ändå hann han med att se i stort sett hela den då kända världen och avrapportera det han upplevt i en bok som än i dag är i högsta grad läsvärd. Kapuscinski lyckas på ett förbluffande sätt väva ihop sina iakttagelser av människors liv och vardag på de platser han befinner sig med Herodotos beskrivning av världen två och ett halvt årtusende tidigare.

Kapuscinski kommenterar ingående många citat ur Herodotos bok. Men det är inte historikerns eller vetenskapsmannens snustorra anmärkningar, utan de mer självklara frågor som gärna uppstår när man läser Herodotos: hur samlade han in sitt material, hur bedömde han det. hur reste han, hade även Herodotos slavar, vad hände med dem, hurdan uppväxt hade Herodotos själv, hur var han som person. Och Kapuscinski nöjer sig inte med frågorna, han ger själv svar på dem, så som han tror att det kan ha varit. För Herodotos, liksom för Kapuscinski gäller att ”…det bästa är att inte bli alldeles vuxen, att förbli lite grann av ett barn. Det är nämligen bara barn som ställer viktiga frågor och verkligen vill få reda på saker och ting.”

Kapuscinski som före sin första resa ut från Polen på 1950-talet så hett hade önskat att få överskrida gränsen i rummet ville nu också överskrida gränsen i tiden. Att slippa hamna i nutidens tidsprovinsialism.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i 1800-1900-tal, antiken, böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kapuscinski: På resa med Herodotos

  1. Inga Magnusson skriver:

    Ville bara önska God Jul o Gott Nytt År!

  2. Börje skriver:

    Tack Inga, jag önskar dig detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + nio =