Halmstadgruppen på Millesgården – Sven Jonson

Sven Jonson: Portalerna, 1938
Sven Jonson: Portalerna, 1938

Redan vid första ögonkastet när jag från trappan blickar ut över Halmstadgruppens utställning på Millesgården slår det mig att det här är bra, det är starka bilder i min smak. Det visste jag naturligtvis redan tidigare, eftersom grafik av Halmstadgruppen faktiskt var de första konstverk jag för länge sen förvärvade för egna pengar. Erik Olson, Esaias Thorén och de andra är bra, men det som slår knockout är Sven Jonsons måleri. Så detta får bli en partisk bloggpost om Jonson.

De rena ytorna, den kalla blågröna, eller varmare brungula färgskalan, de klassicerande formerna, allt är precis i min smak, det är helt enkelt skickligt måleri. Och så förstås förtoningarna, hur valörer långsamt glider över i varandra. Jag skulle vilja lära mig måla sådana förtoningar, så omärkliga förskjutningar att det inte går att se penseldragen. I akvarell går det an om man lärt sig låta pigmenten göra jobbet i det våta, och lärt sig acceptera att akvarellfärger ofta är ganska egensinniga. Men i akryl eller olja är det en helt annan teknik att få färgen att hamna där man vill. Man kan förstås använda airbrush eller Photoshop, men det känns som fusk.

Det är förstås i första hand det måleriska som fångar mig, men Halmstadgruppens surrealism saknar inte idéinnehåll. De var alla bland annat starkt politiskt engagerade mot nazismen, vilket nog går att utläsa ur en del av bilderna.

Sven Jonson: Ecce Homo, 1937
Sven Jonson: Ecce Homo, 1937
Sven Jonson: Reliker, 1937
Sven Jonson: Reliker, 1937
Sven Jonson: Den vaknade vidden, 1935
Sven Jonson: Den vaknade vidden, 1935
Sven Jonson: Solitude, 1936
Sven Jonson: Solitude, 1936
Sven Jonson: Morgon, 1941
Sven Jonson: Morgon, 1941
Sven Jonson: Nattligt tema, 1938
Sven Jonson: Nattligt tema, 1938

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

5 svar på Halmstadgruppen på Millesgården – Sven Jonson

 1. dora skriver:

  Sven jonson är ju fantastisk, tack Börje, nu måste jag gå till Millesgården oxå…..

 2. Minerva skriver:

  Wow, fantastisk surrealism!

 3. Börje skriver:

  Ja visst är Sven Jonson bra! Det känns tidlöst, hans bilder kommer att hålla att se på även om några hundra år.

 4. Monica Ekare skriver:

  Jag är en stor beundrare av Halmstadgruppen och då mest av Sven Jonsson. En tavla ”Portaler vid havet” har jag i min ägo. Den har jag blivit erbjuden att sälja men tvekar att göra så. Vad anser Ni att man skall begära i så fall?
  Med hopp om svar.

 5. Börje skriver:

  Monica: Jag har ingen aning om priser. Du kan väl börja med att titta på nätet. På Google med sökning ”sven jonson priser” får man t ex fram sådana här sidor (se längst ner på sidan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ tre = sju