Rügen och svenska Pommern

Resan till Rügen och svenska Pommern blev till stor del i Caspar David Friedrichs fotspår. Han föddes 1774 i Greifswald som på den tiden var svenskt territorium. Många av hans motiv, bland annat ”Mönch am Meer”, är hämtade från Rügen som han besökte sju gånger.

Kritklipporna vid Rüegen 2010
Caspar David Friedrich, 1818
Kritklipporna vid Rüegen 1818
Kritklipporna idag, erosionen har gjort sitt


Pommersches Landesmuseum
i Greifswald har en rätt stor konstavdelning där man mestadels visar verk av lokala 1800-talskonstnärer, dock av god kvalitet. Ett antal bilder av Caspar David Friedrich finns också, varav flera som jag inte sett tidigare och såvitt jag minns inte fanns med på utställningen på Nationalmuseum förra året.

Caspar David Friedrich
Caspar David Friedrich: Gebirgslandschaft
Caspar David Friedrich
Caspar David Friedrich (tillskriven) : Wolkenstudie

I Greifswald finns dessutom ett Caspar David Friedrich Zentrum i den byggnad där hans far hade tvål- och ljustillverkning. Här finns en del biografiska uppgifter om Friedrich men annars inte mycket mer än resterna av faderns småskaliga tillverkningsindustri i källaren.

Rügen är för övrigt mycket vackert i slutet av maj med bokskogar och gula rapsfält. En av sevärdheterna är den kilometerlånga betongkolossen vid Prora där man under nazieran hade planerat ett kollektivt semesterparadis för tyska gruvarbetare – 20000 åt gången. Den gigantiska byggnaden rymmer diverse verksamheter, bland annat minst två museer, men byggnaden är så stor så det mesta verkar stå tomt. Dessutom kan man passa på att ta en tur till Peenemünde och se Peenemündes historiskt tekniska museum där V1 och V2-raketerna utvecklades under andra världskriget. Anläggningen är nu ett slags rymdfartsmuseum.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i 1800-1900-tal, historia - samhälle, konst, konsthistoria. Bokmärk permalänken.

4 svar på Rügen och svenska Pommern

  1. Isabel skriver:

    Hej Börje!

    Vilket underbar resa genom en konstnärs spår, speciellt Friedrich! Skapar sig en djupare förståelse och en större beundran för hans målningar och dessutom göra verkan mer reella. Avundsjuk!

    Hälsningar en ung konststuderande

  2. Hej Börje!
    Vad kul -och lyxigt att kunna göra såna resor som du gör! Caspar David Friedrich hann jag inte med, tyvärr.

  3. Alltså utställningen på NM

  4. Börje skriver:

    Kommentarer fungerar tyvärr inte just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + = åtta