Christine Ödlund: Thought-Forms

Christine Ödlund: Atlantis Christine Ödlund: Atlantis Christine Ödlund: Atlantis

Christine Ödlund, stillbilder från videoanimation: ”Atlantis”

Christine Ödlunds utställning ”Thought-Forms” på Christian Larsen ger en inblick i ett helt eget universum. Så står det i programbladet och det är verkligen sant. Christine Ödlunds uttryck spänner över teckning, måleri, video och elektroakustisk musik. Synestesi, alltså samverkan mellan olika sinnen är centralt för henne. Blyertsteckningar med titlar som Fungi, Mollusc, Mycelium, Lightning och Vegetation anger temat. Det naturvetenskapliga anslaget och Ödlunds samarbete med KTH – Ekologisk kemi tilltalar mig. Jag som sällan uppskattar videokonst (oändligt långa händelselösa saker på 14-tumsskärmar) blir helt betagen av videoanimationen Atlantis som visas på en hel vägg i ett eget rum, precis så som det ska vara för att göra ett videoverk rättvisa.

Atlantis är en blandning av en biologisk mikrovärld – filmad med långsam fördröjning i mikroskop? och teckning. En sällsam värld av svampar som långsamt rör sig, en havsstrand, en hemlig dörr i berget, och där bakom en ny värld med en vetenskapsstad, ett kontrollrum invaderat av organismer. Det är som en värld av retro-science fiction. Och jag känner mig som hemma.

Det går inte att undvika en jämförelse med utställningen Livsformer på Bonnierkonsthall. Där Toe Greenforts plastflaska och suddiga stillastående video Closed Biosphere för mig är totalt intetsägande är Christine Ödlunds Atlantis full av spänning och fantasi. Och Ane Graffs teckningar av cellformationer når för mig aldrig längre än en handboksillustration jämfört med Christine Ödlunds konstnärligt avtecknade svampmycel.

Katie Patersons karta över 27000 slocknade stjärnor på Bonnierkonsthall, vad är det för särskilt med dom? Vi som är uppväxta med Galaxy och Häpna! hade sådant i ryggmärgen redan i 13-årsåldern. Det jag saknar på utställningen Livsformer är den ”sense of wonder” som Christine Ödlund istället bjuder så rikligt av på sin utställning Thought-Forms.

Recension i Konsten.net

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Christine Ödlund: Thought-Forms

  1. Mats Lindfors skriver:

    Hade det första mötet med Chrisine Ödlunds verk på CFF i våras och blev helt betagen. Då höll hon en halvtimmes föreläsning om hur jobbade. Roligt att se hur väl verken håller hos Christian Larsen. En av årets största konstupplevelser.

  2. Börje skriver:

    Kul att fler än jag gillar utställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sex + = elva