Umeå Jazzfestival 2009 – Avishai Cohen

Avishai Cohen Band
Avishai Cohen med band ”Aurora”

Umeå Jazzfestival firar faktiskt 40 år och det märks att det är en stor händelse inte bara i Umeå med omnejd. Folkets hus som liknar en jättelik labyrint i flera våningar med ett otal musikscener var absolut knökfullt i stort sett under hela festivalen.

Den största upplevelsen för min del var basisten Avishai Cohen med band. Han uppträdde i Umeå för tre år sedan, men har nu en ny laguppställning i bandet och en helt ny musik. Det är något orientaliskt eller snarare spanskt över framtoningen som tilltalar mig, mer av världsmusik än traditionell jazz om man nu kan tala i dom termerna. Cohen och sångerskan Karen Malkas sjunger på hebreiska, engelska, spanska och ladino som är ett sefardiskt språk. Det spanska och ladinon kommer sig antagligen av att Cohens släkt har sina rötter i den judiska diasporan i Spanien.

Att Cohen är en mästare på bas framgick inte minst av ett soloinslag där han behandlade basen som, hmm…jag vet inte riktigt vad, men det var sensuellt, visuellt, taktilt och oerhört musikaliskt. Hela bandet har ett suveränt nyansrikt samspel mellan piano, bas, oud/gitarr, vokal och slagverk. Allt gick fram.

Nyansrikt kan man väl däremot knappast kalla Mory Kantés framträdande med femtonmannaband. Alla nyanser dränktes i volym. – Medelnivå 95,5 decibel, (jag vet för vi satt precis bakom mixerbordet och frågade teknikern). Men de yngre i publiken som ännu inte fått sina hörselskador verkade uppskatta musiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Umeå Jazzfestival 2009 – Avishai Cohen

  1. Inga M skriver:

    Lite lustigt är det! Mina jazzupplevelser i livet är mycket fåtaliga. Det är helt enkelt en musikform som jag inte tagit till mig – än. Men just Avishai Cohen har jag råkat höra vid ett tillfälle och det var absolut bra. Här skriver jag om det; http://inga.blogg.se/2008/october/avishai-cohen-trio-och-bohuslan-big-band-i-or.html#comment

  2. Börje skriver:

    Inga: Ja Cohen har visst varit i Sverige fler gånger. Hörde honom i Umeå när han spelade med trion och köpte till och med en CD, men nu verkar det vara ett helt nytt band, en kvintett. Men det du hörde för jämnt ett år sen var tydligen en trio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ åtta = tolv