Hommage á CDF

Hommage a CDF
Hommage á CDF. Akvarell, 2009, ca 55×36 cm

I morgon fredag den 2 oktober är det vernissage på Nationalmuseums utställning Caspar David Friedrich – den besjälade naturen. För att fira detta har jag tagit mig samman och faktiskt målat en liten tillägnan till Friedrich. Inte riktigt färdig, det blir den kanske inte heller. Förlagan är ”Der Wanderer über dem Nebelmeer” från 1818. Vandraren är ett självporträtt av Friedrich, i min version med utblick över Vasastan. Jag är ganska säker på att Friedrich när den första chocken över den ovana miljön lagt sig skulle se skönheten i stadslandskapet, lyckligt omedveten om postmodernismens degradering av allt skönt till sociala konstruktioner.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, mina bilder. Bokmärk permalänken.

2 svar på Hommage á CDF

 1. Inga M skriver:

  Den här utställningen skulle jag vilja se förstås. Jag antar att Du menar att vernissagen
  var andra oktober, inte andra september, så den borde hålla på så länge att jag hinner till
  Stockholm i något rävärende. CDF skulle säkert bli chockad över vår tids konst om han
  vaknade upp!

 2. Börje skriver:

  Inga :
  Naturligtvis ska det vara oktober och inte september!
  Utställningen pågår till 10 januari. Mycket sevärd, Friedrich är en av mina absoluta favoriter så kanske jag lyckas skriva ihop något om utställningen också.
  Tror liksom du att CDF inte skulle ha mycket till övers för vår tids konst, han var kritisk redan till konsten under sin egen tid. Läste just i utställningskatalogen att han omkring 1826 började skriva på en omfattande kritik av sin tids samtidskonst: ”Uttalanden vid betraktandet av en samling målningar av mestadels nu levande eller nyligen bortgångna konstnärer.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fem = tolv