Urkult 2009

Första besöket för min del på världsmusikfestivalen Urkult vid Näsåker. Nja världsmusik förresten. Som ofta på nischade festivaler (fast jag har förstås mest besökt sådana med jazztema) så hade man breddat konceptet betydligt med artister som Timbuktu, Stefan Sundström mfl. Inget fel i det, för det gavs ändå massor av riktig root-music trots att det verkade som om flera av de långväga banden hoppat av. Men arrangören hade hur som helst fått ihop ett hyftsat bra och omväxlande program.

Nämforsen
Nämforsen
Hällristningar vid Nämforsen
Hällristningar vid Nämforsen

Festivalplatsens läge med utsikt över Nämforsens vattenfall är minst sagt spektakultärt. Klipporna vid forsen innehåller dessutom ca 2000 hällristningar, ett av landets största bestånd, de äldsta från ca 4000 fvt. Det finns också en liten men intressant utställningslokal ”Rock Art Center” i närheten.

Urkonst
Urkonst vid Urkult
Urkonst
Urkonst vid Urkult
Urkonst
Urkonst vid Urkult

Mest minnesvärt av musiken var för min del Warzaw Village Band, som redan har en imponerande internationell turneplan och skivutgivning. Bandets musik är inte så lätt att karakärisera. Indisk raga, amerikansk blues och med användning av både halvt utdöda instrument och stråkar och elektronik nämns i programmet. Det suggestiva, sträva, dova näst intill melodilösa tilltalar mig. Varifrån inspirationen kommer är verkligen inte självklart, det är helt enkelt urmusik.

Wasaw Village Band
Warsaw Village Band

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Urkult 2009

 1. Ali Sadeghian skriver:

  Hej,

  Jag har en webbplats på http://www.arya.se/Ali/Ali_Sadeghian.html

  Där finns många av mina egna låtar, gratis att ladda ner i MP3 och WMA -format, spelade med Santur (persiskt cittra), Tombak (persisk trumma), piano och keyboard.

  Hälsningar

  Ali Sadeghian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ åtta = fjorton