Teutoburger Wald 2000 år

Kalkriese ansiktsmask
Romersk ansiktsmask i försilvrat järn. Nedlagd som offergåva i jorden av de segrande germanerna vid platsen för de intensivaste striderna.
Foto Osnabrück Museum

Varför dricker man vin i Frankrike men öl i Tyskland, varför går denna och andra kulturgränsen just runt trakten av Rhen och inte vid Elbe eller Volga? Det beror på den germanska cheruskerhövdingen Arminius, romerske kejsaren Augustus och hans fältherre Publius Quinctilius Varus.

2000-årsminnet av slaget vid Teutoburger Wald, Varusslaget eller Hermannslaget har redan uppmärksammats en del fast själva slaget troligen skedde först sensommaren år 9 eKr. Bland annat skildrades slaget och dess segerherre Arminius i TV-serien Barbarerna i SVT2 nyligen. Efter detta slag stoppades den romerska expansionen i Germanien och den kulturella gränsen i Europa mellan romerskt och germanskt permanentades. Tre romerska legioner, 20000 man, tross och hjälptrupper förintades i ett mycket välplanerat överfall av en här av germanska stammar under ledning av Arminius.

Först 1987 upptäcktes platsen för slaget vid Kalkriese. Ett museum finns idag på slagfältet med en bra webbplats där man bland mycket annat kan läsa de klassiska originaltexter som berör slaget och tiden däromkring i tysk och engelsk översättning, som Tacitus, Strabon, Suetonius, Dio Cassius, Velleius Paterculus och Lucius Annaeus Florus.

Friedrich Tüshaus 1876
Friedrich Tüshaus 1876: Schlacht Zwischen Germanen und Römern am Rhein.

Arminius var en germansk hövdingason i romersk tjänst vars namn förtyskades till Hermann av Martin Luther. Hans inflytande har varit enormt i Tyskland, bland annat lär det finnas inte mindre än 76 operor om Hermann och ”Die Hermannsschlacht” skrivna mellan åren 1676-1910. En gigantisk staty i koppar av Hermann färdigställdes 1875. Den är 28 meter hög och placerad på en 29 meter hög stensockel.

Min bok om Slaget, Peter S Wells: ”Teutoburgerskogen. Slaget som stoppade Rom” är kanske inte det bästa som publicerats i ämnet, översättningen är slarvig, kartmaterialet alldeles för skissartat, latinska namn på föremål och annat saknas. Men texten av den amerikanske arkeologiprofessorn Wells förefaller tillförlitlig och väl uppdaterad. Bland annat har senare arkeologisk forskning visat att slaget inte alls varade i 3-4 dagar som man tidigare trott utan troligen var över på några timmar. Populärvetenskap tycker jag har sin viktigaste roll genom att åskådliggöra och skapa sammanhang som den akademiska litteraturen sällan gör. Den bästa populärvetenskapen är den som utan att tynga texten med omständig bevisföring ändå ger möjlighet att enkelt fördjupa sig i olika aspekter av ämnet. Då är källhänvisningar förstås viktiga och de ska gärna vara kommenterade. Wells bok är en bit på vägen.

Artikel i DN kommenterad av Latinbloggen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

7 svar på Teutoburger Wald 2000 år

 1. Urban skriver:

  Jag har denna bok i bokhyllan och tänkte ta den i hängmattan om det blir några fler soliga dagar denna sommar.
  Har dock läst fragment från här och var i ämnet och ser fram emot att få ta del av Wells försök till sammanfattning.

  Armenius har betytt mycket inte minst för den konst och kultur – inspiration han skapat långa tidsrymder efter sin död.
  Men även förstås politiskt kulturellt under och efter den tid han levde och verkade, även om mytologiseringen gör det svårt att få en klar överblick av hans betydelse i det avseendet.

  Tycker dock gott att han fortfarande kunde få finnas kvar i grundskolans historiebok vilket han förstås inte gör i vår sköna nya värld.

 2. Börje skriver:

  Urban: Boken är läsvärd. Kan inte minnas ett ord om Arminius från när jag gick i skolan, inte ens från gymnasiet. Har inte historieämnet förresten avskaffats i skolan, eller har det kanske återinförts av vår kloka skolminister?

 3. Urban skriver:

  Börje: Jag läste faktsikt om Armenius i gymnasieskolan men jag tror du har rätt i att hisorieämnet avskaffats i realiteten även om det i vissa avseenden finns kvar på pappret.
  Kan inte föreställa mig att vår kloka skolminister har ändrat på detta.

  Tack för övrigt för tipset. Jag ska verkligen läsa boken och friska upp minnet i ämnet samt lära mig mer.

 4. Erik Hellsborn skriver:

  Jag fann Wells bok fängslande. Jag läste ut den på betydligt kortare tid än vad andra likvärdiga böcker brukar ta.

 5. Susanna skriver:

  Så dålig var inte bokens uppbyggnad. Jag tyckte det var skönt att läsa en bok det ämnet, som inte tråkar ut en med 300 sidor extra utfyllnadssidor – bara för att de vill formulera sig avancerat och snyggt. Den gick snabbt att läsa och var intressant – sen om man håller med om slutsatserna eller inte är egentligen inte helt väsentligt :).

 6. Börje skriver:

  Susanna: Boken är inte dålig, men lite bättre kartor kunde man nog ha kostat på sig.

 7. Pingback: Tore Janson: ”Germanerna. Myten historien språken” | Börjes konstblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + ett =