Mörkrets hjärta

Konstigt att man kan bli så upplivad av en utställning som mest verkar handla om döden? Jan Håfströms utställning ”Mörkrets hjärta” på Liljevalchs vimlar av dödskallar, likkistor och uppstoppade fåglar. Ändå gör den mig upprymd. Kanske är det kombinationen av barnslighet och djupt allvar som berör. Den allestädes närvarande mr Walker (Fantomens hemliga alias), den diskplockande Diana Palmer, hunden (vargen?) Devil, hotfulla nazister och diverse lösa figurelement som urklippta ur 50-talets serietidningar, och så naturligtvis Böcklins Dödens ö – allt bildar en slags mystisk fantasivärld. Matta, torra färger, så enkelt och självklart. Så skulle jag vilja måla.

Detektiven
Jan Håfström: Dektektiven (2004), Akryl på masonit.
Privat ägo. Foto:Mathias Johansson
Drottningen
Jan Håfström: Drottningen av Egypten.
Akryl på masonit. Moderna Museet

På utställningen finns också äldre material, många barnteckningar och det fantastiska porträttet ”farmor” från 1972.

Innan du går på utställningen, glöm inte att tillverka din egen Håfströmmålning. Med lite tur får du se den visas i jätteformat på väggen i konsthallen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

13 svar på Mörkrets hjärta

 1. Inga M skriver:

  Utställningen ser ut att hålla på till 21 maj. Det betyder att jag kommer att kunna se den! Kul!. Jag ska besöka huvudstaden Från och med lördagen innan, vad nu det kan bli för datum. Under den veckan har jag räknat med att hinna se det mesta av vad konststockholm bjuder på! Det ska bli intressant.

 2. Börje skriver:

  Inga: Det finns mycket att se just nu, mer än man hinner på en helg, men jag gissar att du har energi så det räcker!

 3. Inga M skriver:

  Ha ha… det blir mer än en helg minsann, för en gångs skull! Det blir en dryg vecka med sista dag 23:e maj!! Vad rekommenderar Du att jag lägger krutet på, Du som känner konstlivet i huvudstaden bättre än jag?

  Sen har jag nu lagt ut bilder och funderingar från besöken på Louisiana och Arken om Du är intresserad och vill kika in. Ja, för all del lite längre ner finns också från ”Annan konst” i Göteborg.

 4. Börje skriver:

  Inga: Håfström på Liljevalchs naturligtvis och så Prerafaeliterna på Nationalmuseum. På Edsviks konsthall kan man se Anders Wallin om man som jag gilla abstrakt akvarell i stort format. Trendgallerierna i kvarteret runt Hälsingegatan/Hudiksvallsgatan är kul att besöka. Helt anonym ingång Hudiksvallsgatan 8 några trappor upp ligger tre eller fyra stycken. Missa inte galleri Brändström inne på gården via bilinfarten intill. Det finns en liten broschyr ”Gallerier i Vasastan”. Förresten här är en lista:

  Brändström http://www.brandstromstockholm.com/
  To-Fr 12-18, Lö-Sö 12-16

  Christian Larsen http://www.christianlarsen.se/
  On-FR 12-18, Lö-Sö 12-16

  Flach + Thulin http://www.galleriflach-thulin.com/

  Galleri Andersson Sandström http://www.sag.se/
  On-Fr 12-18, Lö-Sö 12-16

  Gallerie Nordenhake http://www.nordenhake.com/
  Ti-Fr 11-18, Lö-Sö 12-16

  Mia Sundberg Galleri http://www.miasundberggalleri.se/
  Gävlegat 12b 2tr
  On.Fr 12-18, Lö-Sö 12-16

  Natalia Goldin Gallery http://www.nataliagoldin.com/
  On-FR 12-18, Lö-Sö 12-16

  Auktionskompaniet http://www.auktionskompaniet.com
  Må-Fr 10-18, lö-sö 12-16

 5. Inga M skriver:

  Tack för tips! Jag ska verkligen ta dem till mig och hinna så mycket jag kan. Men jag inser att Du har rätt i att konststockholm har mycket att bjuda den intresserade på och det kommer att bli svårt att få tiden att räcka till hur jag än vrider och vänder på min vecka i huvudstaden.

 6. Urban skriver:

  Gud vilken torr skit.
  Kollade även in dina målningar Börje och tycker inte de är hälften så torra som Håfström-även om du nu säger dig vilja måla så torrt.
  För mig är det ett under att ens den mest förhärdad kamel kan uthärda den brist på både vatten och salt som sedan länge blivit kännetecknande för det som i dagligt tal brukar kallas ”svenskt kulturliv”.

 7. Börje skriver:

  Urban: Du verkar faktiskt sur. Ledsen om jag råkat skriva något förolämpande.

 8. Inga M skriver:

  Nu har jag varit på Liljewalchs, gillade den, länkar hit om det är ok!

 9. Börje skriver:

  Inga: Klart att det är OK att länka! Får väl läsa om vad du tyckte på din blogg antar jag.

 10. Urban skriver:

  Hej Börje, nu har jag inte kollat din blogg på ett tag, men jag ska alla fall svara dig att jag inte blir sur av att läsa din blogg eller något du skrivit, bara lite förvånad ibland, och i de fallen kommenterar jag detta helt uppriktigt.
  Och nu tycker jag faktiskt utan krumbukter att Jan Håfström är minst sagt överskattad och att du själv håller mycket högre kvalitet.

 11. Börje skriver:

  Urban: Oj då, det är bara för mig att tacka och slicka i mig av berömmet.

 12. Urban skriver:

  Ja gör det vet jag. Pedistaler har en tendens att gå av om dom blir för höga, särskilt om de är dåligt underbyggda vilket slamtiden eller förlåt, jag menar samtiden, gjort sedan urminnes tider enligt chimpans-aktiga nycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + tre =