Simon Scarrow och invasionen av Britannien

Under the Eagle
Simon Scarrow: ”Under the Eagle” ISBN 0312304242
The Eagle's Conquest
Simon Scarrow: ”The Eagle’s Conquest” ISBN 0312305346

Av någon anledning finner jag det föga troligt att någon svensk författare skulle kunna skriva som Simon Scarrow och få det utgivet. Böckerna i serien Eagles handlar om heroism, hjältedåd och krigiska bragder. Men det är faktiskt lite mer än bara pojkboksromantik. Det är välskrivet, kunnigt och sanslöst spännande läsning.

Handlingen i de första böckerna i serien är förlagd till den andra invasionen av Britannien under kejsar Claudius. Berättelsen börjar år 42 efter Kristus då den unge Quintus Licinius Cato skickas från det kejserliga hovet i Rom att tjänstgöra i Legio II Augusta i Germanien. På grund av sin bakgrund placeras den unge rekryten som Optio, ställföreträdare i sjätte centurian, fjärde kohorten under den hårdföre men obildade centurionen Lucius Cornelius Macro. Och naturligtvis får den unge mannen en hel del att bevisa bland de garvade legionärer som ställs under honom.

I den andra boken ”The Eagle’s Conquest” skildras invasionen och några av de större slag som tros ha förekommit under kampanjen.

Den huvudsakliga historiska källan till invasionen är ca 800 ord av Cassius Dio (Bok 60, styckena 19-23). Men som Scarrow skriver ”historikerns förlust är romanförfattarens vinst” och han utnyttjar möjligheten att brodera ut historien synbarligen utan att tänja för mycket på fakta.

Ett antal historiska personer tar del i berättelsen, och vad jag förstår på ett sätt som faktiskt kunde ha hänt. Således vistades kejsar Claudius själv i Britannien i sexton dagar och ledde erövringen av Camulodunum (Colchester) enligt Cassius Dio:

He sailed down the river to Ostia, and from there followed the coast to Massilia; thence, advancing partly by land and partly along the rivers, he came to the ocean and crossed over to Britain, where he joined the legions that were waiting for him near the Thames. Taking over the command of these, he crossed the stream, and engaging the barbarians, who had gathered at his approach, he defeated them and captured Camulodunum, the capital of Cynobellinus. Thereupon he won over numerous tribes, in some cases by capitulation, in others by force…

Enligt Dio hade Claudius med sig ett antal stridselefanter i kampanjen, vilket också skildras i berättelsen. Tyvärr har inga spår av elefanter ännu kunnat bekräftas av brittiska arkeologer.

Den duglige legionsbefälhavaren Vespasianus och den skurkaktige Vitellius har också viktiga roller i historien. Det ger en extra krydda åt läsningen när man vet något om de båda herrarnas senare karriärer.

Hittills har åtta böcker i serien kommit ut, jag är inne på den tredje och har inte tröttnat än.

Uppdatering:

Några av de historiskt belagda personerna i Scarrows berättelse:

Claudius
Claudius, romersk kejsare 41-54 evt.
Vespasianus
Vespasianus, befälhavare, legat, Legio II Augusta
Flavia Domitilla
Flavia Domitilla, Vespasianus hustru
Vitellius
Vitellius, tribun i Legio II Augusta
Boudicca
Boudicca, drottning i Icenistammen

Vad man möjligen kan sakna i böckerna är ett något mer tidstypiskt språk i dialogerna. Hur legionärerna egentligen talade är naturligtvis svårt att veta. Scarrow gör en kompromiss, språket blir nån slags tidlös barrack room lingo. Inte så dumt kanske – soldatens vedermödor är sig nog ganska lika i alla tider – trötthet, skräck, hunger, leda, allmänt missnöje. Och det blir väl det man talar om, fast här kryddad av den romerska arméns speciella disciplin och tidsandans obegränsade ärelystnad.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

6 svar på Simon Scarrow och invasionen av Britannien

  1. Inga M skriver:

    Vi brukar ju gilla samma sorts böcker, så jag får väl testa de här också. Bra med tips för sommarläsningen.

  2. Börje skriver:

    Inga: Oj då! Det här är böcker för antika stridisar eller antiknördar i största allmänhet. Ingen stor litteratur kanske, men ganska välskrivna och faktamässigt betydligt bättre belagda än t ex Conn Igguldens kejsarserie. Scarrow försöker dessutom få in lite romantik i böckerna. Bland annat dyker i bok tre ”When the Eagle Hunts” den britanniska frihetshjältinnan Boudicca in i handlingen som mycket ung och långt innan hon skapade historia år 60 eller 61 evt. Men det är något lömskt i görningen, för den keltiska kungen över icenistammen Prasutagus som senare lär ha blivit Boudiccas make är också med i handlingen. Längre har jag inte kommit än.

    Böckerna är troligen billigast via amazon.co.uk

  3. Inga M skriver:

    Nu har jag äntligen beställt den, boken om ”Den negativa uppbyggligheten” Jag ligger lite efter i läsningen som Du märker. Men lite efter vart (dialektalt uttryck!) så kommer jag ifatt. Det måste beställas och jag gör det gärna i riktig bokhandel för att gynna dem lite. I Karlstad finns en jättefin bokhandel. Där går jag och strosar varje gång jag är i stan. Det är så roligt och inspirerande att se på böcker, kunna ta i dem och läsa lite här och där. Så sällsynta som bra bokhandlare är numera så får det betraktas som ett semesternöje.

  4. Nihonshu skriver:

    Hej – jag vill minnas att du kommenterade ibland på min blogg. Den är iaf igång igen och handlar numera bara om film och böcker.

  5. Nihonshu skriver:

    Och jag glömde ju säga.. Boktipset ovan lät ju faktiskt intressant. Jag har hört talas om Simon Scarrow ett par gånger tidigare, men glömmer alltid bort honom sen när jag letar efter läsning.

  6. Börje skriver:

    Inga: Bokhandeln ja, jag får lite dåligt samvete, för här i Stockholm verkar dom också ha det lite knackigt. Det är mest Akademibokhandeln som tar över de mindre butikerna och där går man gärna och tittar på böcker men beställer gör man på nätet till betydligt lägre pris. Det kommer naturligtvis inte att fungera i längden.

    Nihonshu: Jo jag har noterat att du är igång igen och det gläder mig. Jag har haft mycket utbyte av dina texter. Måste bestämt lägga tillbaks Nihonshu i min bloggroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sex + = tio