Fredrik Söderberg på Magasin 3

Jag blir ganska tagen av Fredrik Söderbergs måleri och små modeller på Magasin 3. Utställningen har titeln Fredrik Söderberg & Carl Larsson och nog är det fascinerande att se en nutidskonstnär hämta inspiration från den gamle mästaren som också finns representerad på utställningen med några akvareller och teckningar.

Och visst känner man ett visst släktskap med Carl Larsson, i varje fall i de fint utförda akvarellerna. Målningarna i olja på plexiglas och de små modellandskapen verkar ha andra förebilder, men är lika uppseendeväckade. Det här är fantasy och alternativa världar, en trend som enligt Milou Allerholm i DN är på väg att bryta med den ”dokumentärt färgade konsten” och därmed menas, får man hoppas, den tråkiga tröstlösa socialkritiken.

”Jag är inte intresserad av funktion och logik, jag vill nå transcendens” säger Söderberg. Det är bara att hurra och tacka!

Fredrik Söderberg - Dream Beast
Fredrik Söderberg – akvarell ”Dream Beast”
Fredrik Söderberg - Green Ghost
Fredrik Söderberg – akvarell ”Green Ghost”

Fredrik Söderberg - Mysteriet
Fredrik Söderberg – olja ”Mysteriet”

Fredrik Söderberg - Skräckens anatomi
Fredrik Söderberg – olja ”Skräckens anatomi”

Fredrik Söderberg - Winter Landscape for C S Lewis
Fredrik Söderberg – blandteknik ”Winter Landscape for C S Lewis”

Fredrik Söderbergs hemsida

Egentligen var jag på väg att se Annika von Hausswolffs fotoutställning ”Ich bin die Ecke aller Räume” på Magasin 3 när jag oförmodat stötte på Fredrik Söderbergs utställning. Men Hausswolffs bilder är verkligen också sevärda. Titlarna är ibland talande: ”Flicka med motorsåg” eller ”Att bära sin dörr genom rummet”. Bilderna griper tag, men vad dom betyder är inte alltid lätt att säga – precis som det ska vara med bra konst således.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + = tolv