Humanoider invaderar Konstakademin!

Peter Tillberg, mest känd för sin målning ”Blir du lönsam, lille vän?” har fyllt Konstakademins Nikesal med hundratals olika stora humanoider, gubbar mitt i ett steg. Den delen av utställningen, med titeln ”De små och de stora” tycker jag mest gör intryck genom sin massverkan. Stora och pyttesmå kouros i gips konkurrerar om utrymmet. Att döma av utställningsaffischens baksidestext ska det röra sig om nån slags klasskampsretorik. Svårt att gissa.

Intressantare är figurerna i Tengbomssalen:

Peter Tillberg
Peter Tillberg, Humanoid 2007
Peter Tillberg
Peter Tillberg, Humanoid 2007
Peter Tillberg
Peter Tillberg, Humanoid 2007
Peter Tillberg
Peter Tillberg, Humanoider 2007

Dom översta figurerna påminner om den snälla rymdvarelsen E.T. eller kanske om skulpturer av Max Ernst. Figuren nere till vänster liknar nån antik fruktbarhetsgudinna och den nere till höger talar väl för sig själv.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Humanoider invaderar Konstakademin!

  1. Inga M skriver:

    Det finns en hel del humor i Tillbergs konst och det gillar jag. Jag blir lite full i skratt av hans bilder och figurer. Kan tänka mig att det blir effektfullt med massor. Även ”Är-du- lönsam-bilden” är för mig humoristisk fast också tragisk förstås på sitt sätt. Den ställer ju frågan huruvida skolan är till för att utbilda människor till människor eller till arbetskraft. Och den frågan är på något sätt alltid aktuell över tid.

  2. Börje skriver:

    Jag har alltid trott att skolan framför allt är till för att folk ska klara sig bättre i livet. Jag har en bergfast övertygelse om att kunskap är bättre än okunskap. Men visst är det väl bra om skolan dessutom får mänsklig hyfs på ungarna om de inte får det i hemmet. Att utbildas till arbetskraft slipper man nog inte ifrån, allt annat leder väl som regel till mänskliga tragedier.

    ”Masseffekten” av Tillbergs humanoider ser ut ungefär så här, enligt en bild från en tidigare utställning: http://www.smp.se/bild_arkiv/17/00000221117.jpg

  3. Jag tänkte direkt på Anthony Gormleys terrakottafigurer – de är fantastiskt fina. Såg en utställning med dem på British Museum i London för några år sedan.
    Bifogar en länk på dem – men det går ändå inte att föreställa sig hur de ser ut när man ser ett hav av dem i ett angränsande rum.
    Din länk på Tillbergs humanoider med masseffekt fungerade tyvärr inte.

    http://www.studio-international.co.uk/studio-images/Gormley/Gormley1b.asp

  4. Börje skriver:

    Guldkorn: Bilden av humanoidgubbaran i massupplaga är tyvärr borttagen från Smålandsposten och jag fick dumt nog inte med mig någon egen bild från utställningen på Konstakademin. Men upplagget liknar lite Gormleys figurer fast Tillbergs är olika stora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + = tolv