Ellika & Solo på Stallet 19 september

Att Ellika Frisell och Solo Cissokho verkligen gillar att spela tillsammans går inte att ta miste på. Större spelglädje och bredare flin får man leta efter. Båda har djupa rötter i folkmusiken men i olika världsdelar. Bingsjö och Orsa-låtarna backas upp av Solos Kora eller tvärtom Senegalesiska och afrikanska sånger backas av Bingsjö-groove. Båda med fantastiskt resultat. Jag är ärligt talat inte särskilt svag för svenskt traditionellt fiolgnissel men i den här kombinationen lyfter det verkligen och det gäller även koramusiken. Sån här sammanflätning av traditioner kan antagligen bara bli så lyckad om man har att göra med musiker i världsklass.

Ellika & Solo
Ellika Frisell, Solo Cissokho och Rafael Sida Huizar

Vid konserten på Stallet förstärktes gruppen i de sista låtarna av Rafael Sida Huizar på slagverk och till och med ljudteknikern Sigge Krantz hoppade in med elbas. Den kompletteringen var precis vad ensemblen behövde. Ordentligt drag i den musiken!

Många av låtarna kändes igen från gruppens två skivor, den senaste den bästa i mitt tycke:

Tretakt/Takissaba
Tretakt/Takissaba
Abaraka Tack
Abaraká! Tack!

Ellika & Solo får fem poäng*****

Kvällen inleddes med finstämd musik och sång från Irak spelad på nay (flöjt) och oud (luta) med tillhörande slagverk. Sentimentalt, fascinerande.

Alaa Majid
Alaa Majid och ensemble

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + fem =