Bristande bevis [Fracture]

Finns det någon skådespelare som skulle kunnat ersätta Anthony Hopkins i den här rollen tänker jag efter att ha sett ”Bristande bevis”. Den iskalla psykopatrollen, väl inövad från Hannibalfilmerna är uppenbarligen något som passar Hopkins.

Bristande bevis

Bristande bevis är riktigt spännande, trots bara lindriga inslag av blod och våld och totalt utan biljakter. En stor del av handlingen tilldrar sig i rättssalen. Som vanligt i Hollywoodprodukter alltså, men här är det helt på sin plats och retar inte ens mig.

Retar sig gör man i stället på den odrägligt självsäkre, egotrippade unge åklagaren, utmärkt spelad av Ryan Gosling som ställs inför ett svårt moraliskt dilemma. Den korta scenen där valet mellan rätt och fel avgörs med fingret på mobilen tycker jag är filmens klimax. Valet är verkligen inte självklart och kanske skulle temat kunnat utvecklas ännu mer. För filmen handlar lika mycket om den unge åklagarens livsval som om den listige psykopatens brott.

Scenerna från den amerikanska advokatelitens tillvaro i nån slags högre drömsfär av obeskrivlig lyx får mig återigen att undra hur stor del av USAs BNP som utgörs av advokatarvoden. Och framför allt hur står det egentligen till med rättskänslan inom juristkåren när man så ofta verkar välja att plädera för saker man vet är fel?

Bristande bevis får en stark trea ***

Andra bloggar om: , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + = fem