Emmas lycka [Emmas Glück]

Har du någonsin undrat över hur en ömsint grisslakt går till ? Eller hur ett ocentrerat balanshjul kan vara erotiskt? I så fall får du svaret via ”Emmas lycka” på Zita. En film som oväntat väl klarar att hålla balansen mellan komik och allvar. Framför allt är det ytterligare en mycket bra europeisk film som av outgrundlig anledning inte får plats på den stora biografkedjans repertoar.

Jag gillar verkligen amerikansk film, det skickliga hantverket och de duktiga skådespelarna. Men man får ofta känslan att amerikansk konstproduktion alltid startar med en marknadsundersökning – rätt ingredienser måste finnas på plats riktade till respektive målgrupp, den etniska korrektheten ska få sitt, och en happy end krävs för att få publiken på gott humör. Det är verkligen nästan alltid helt förutsägbart. Ändå gillar man ofta resultatet eftersom de illistiga marknadsundersökarna vet vad just jag tycker om.

Sådan är sällan europeisk film om man får generalisera lite, inte fördenskull alltid bättre än amerikansk, men man vet åtminstone inte med säkerhet vilka scener som väntar och hur det ska sluta.

Emmas lycka får 4 poäng **** på min femgradiga högst subjektiva filmpoängskala.

Recensioner i DN SvD Tidningen kulturen

Andra bloggar om: , , , ,

Uppdatering 070816: Nu säger sig SF i en artikel i SvD vilja ta ansvar för utbudet av smalare film genom ett särskilt varumärke för kvalitetsfilm. Trots att planerna lär ha funnits i åratal har de inte gått att genomföra förrän möjligen nu när Astoria konkursat. – Man blir ju lite skeptisk. Men visst: lycka till SF!

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

2 svar på Emmas lycka [Emmas Glück]

  1. Eva Nygren skriver:

    Bra med subjektiva bedömningar: vad säger att proffsen har mer rätt? Låter som en intressant film. Såg själv en bra skotsk film igår, Red Road, som jag ska orda lite om snart. Har nu lyckats få ut en bild i bloggen. Dock lite tekniskt strul än. Men easy does it, snart kan jag som du!

  2. Börje skriver:

    Eva: Subjektiva bedömningar ja. Man kan ju anta att en proffskritiker grundar sin bedömning på någon slags objektiv analys och därmed i bästa fall höjer sig över det vanliga tyckandet. Sådana anspråk har inte jag, här är det rent personligt tyckeri.

    Kollade upp Red Road på nätet, en film jag missat totalt, ser fram mot din skrivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ sju = tio