Corona Muralis

Tredje delen av BBC-serien om romerska rikets uppgång och fall i SVT 1 070714 fortsatte den förvirrande tidsföljden bakåt. Avsnittet handlade om Tiberius Gracchus (ca 163-133 f.Kr.) och förefaller både väl dokumenterad och dramatiserad. Stridsscenerna och våldet ganska ruggigt framställt, väl i klass med en samtida splatter-movie fast antagligen mer realistiskt.

Intressant hur mycket möda man verkar ha lagt ner på tidstrogen scenografi och utstyrsel. Legionärernas utrustning föreföll t ex vara mer ”tidig republikansk” än i det förra avsnittet om Caesar något hundratal år senare, där väl Marius reformering av armén slagit igenom.

I scenen efter evövringen av Karthago (i det tredje Puniska kriget 146 f.Kr.) fick Tiberius Gracchus en utmärkelse av härföraren Scipio Aemilianus som liknade en kungakrona. Det framgick inte riktigt att det var en Corona Muralis, en av många olika belöningar i form av kransar som kunde tilldelas soldater såväl som civila.

Corona muralis
fick den som var först över muren vid stormningen av en belägrad stad, och det verkar vara belagt i historiska källor att Tiberius Gracchus verkligen fick den utmärkelsen.

Fyra poäng **** för scenografi och en del gott brittiskt skådespeleri.

Andra bloggar om: , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = sju