Die Hard 4.0

Någon kanske väntat sig att denna högkulturella blogg skulle anse sig för fin för att ens med tång vidröra en våldsaction som Die Hard 4.0. Men inte då! ”Nihil humani a me alienum puto”

Det intressanta med Die hard (och många liknande filmer) är inte minst hur tydligt actionfilmen trätt in i dataspelens drömvärld. Varje likhet med verkligheten är en ren tillfällighet: Bruce Willis sänker en helikopter genom att kasta en bil på den, slåss med ett jetpan med bara händerna; de elaka (fransktalande!) skurkarna är riktiga blindstyren när det gäller att träffa rätt med automateld; ingen hårdhänt misshandel i världen verkar bekomma vare sig hjälte eller skurkar nämnvärt illa, osv, osv.

Man undrar hur långt det går att driva trenden? Ser med spänning fram mot Die Hard 5.0 och 6.0 antagligen med en 70-årig Bruce W i högform skuttande omkring i hisschaktet!

Mer troligt är väl att datoranimeringen helt tar över denna typ av actiondramer, digitala filmhjältar som kan sättas in i uppföljare när det passar utan besvärande åldersrynkor.

Tre poäng *** för en film utan en död minut och för Justin Longs insats som den unge hackern.

Andra bloggar om: , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ åtta = tretton