Gunnar Lindstedt: ”Olja : jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar”


Gunnar Lindstedt: ”Olja : jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar”
Forum 2012 (ny utgåva) 227 s. ISBN: 9789137500461

Att världens olja kommer att ta slut är ju knappast någon nyhet. Att det kommer att ske så snart och med så förödande konskvenser som Gunnar Lindstedt vill påvisa i sin bok är förstås uppseendeväckande. 

Dramatiken kretsar kring när produktionstoppen ”peak oil” kommer att inträffa. Den dag oljetillgången nått sin topp och sedan snabbt kommer att minska och vad som då händer. Har ”peak oil” redan inträffat eller kommer den runt 2010 som geologen och oljeveteranen Colin Campbell tror? Eller kanske om 50 eller 100 år som vissa oljebolag hävdar?

Världens välfärd beror av oljan. Det första som kommer att drabbas av oljebristen är flyget. Men även andra transporter såväl som livsmedelsförsörjning, gödningsmedel och mycket annat är beroende av tillgång på olja. Och det är fattiga länder som kommer att drabbast hårdast.

Lindstedt syns främst vilja verka som alarmist. Det samhälle han antyder efter oljekrisen verkar vara en återgång till ett förindustriellt agrarsamhälle – ” Nu väntar ett samhälle där vi åter måste börja använda muskelkraft, där vi åter måste försöka överleva med bristande resurser”

Jag misstänker att ett sådant närmast medeltida feodalsamhälle känns lite lockande för Lindstedt. Han redovisar inga alternativ. Kanske är det utanför bokens tema. Ändå saknar man en analys av en alternativ energiförsörjning. Kärnkraften berörs ytligt via ett kort referat från ett energiseminarium. Men i övrigt slutar det i intet.

Sverige ska ju som bekant bli oljeoberoende och dessutom oberoende av kärnkraft. Jag är skeptisk. Vedeldning känns inte speciellt realistiskt. En återgång till medeltiden? Visst går det att leva ganska bra utan mycket av västvärldens lyx och överflöd. Men ändå. Vi lite mer frisinnade önskar nog ett samhälle med mer svängrum, mer dynamik, mer framtidshopp. Var finns alternativen?

Andra bloggar om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + = åtta